Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
För den lille finsmakaren
Kattens levnadsmiljö, maten den äter och att den är ordentligt vaccinerad är några faktorer som spelar roll för kattens hälsa. Och även om katten är ett självständigt djur behöver den inte minst din närhet, uppmärksamhet och kärlek. Läs mer om katthälsa, kastrering, vaccinering, utfodring och annat som hjälper till att hålla din katt vid god hälsa så att ni kan uppleva många härliga år tillsammans.
Svenska katter blir allt äldre: många katter lever långt över medelsnittet på 12–15 år. Redan vid sju års ålder räknas en katt som senior, och en senior katt får nya behov. Så hur tar man bäst hand om den åldrande katten? Här listar vi fem saker att tänka på.
Att kastrera katten har många fördelar, inte minst förhindrar det att oönskade kullar föds. Det vanligaste är att man kastrera en kattunge när den är 5-6 månader. En del katter blir könsmogna tidigare så håll din katt under uppsikt så att den inte bidrar till oönskade kullar.
En kastrerad katts ämnesomsättning är 30 lägre än ämnesomsättningen hos en katt som inte är kastrerad. När du har kastrerat din katt behöver du därför hålla lite extra koll så att han/hon inte går upp i vikt. I Mjaus sortiment finns både torrfoder och våtmat som är specialanpassat för kastrerade katter.
Att kastrera en hankatt är en ganska enkel operation som läker snabbt och din katt får följa med hem igen redan samma dag. Läs mer om hur ingreppet går till och vad du bör tänka på före och efter operationen för att din misse ska ha det bra.
För en honkatt är en kastrering en lite större operation, men det är ett vanligt ingrepp som veterinärer utför varje dag. Här har vi samlat allt du behöver veta om vad som händer och hur du tar hand om din kisse på bästa sätt.
Vaccinationer skyddar inte bara din misse utan hjälper också till att stoppa spridningen av sjukdomar som kattpest och kattinfluensa. Även innekatter behöver vaccineras eftersom människor kan överföra smitta mellan katter. Om du ska resa med din katt kan den behöva tilläggsvaccinationer.
De flesta katter får mask någon gång i livet. Speciellt vanligt är det hos de lite yngre kissarna. Har din katt dessutom ett extra öga för möss är sannolikheten ännu större och då kan det vara viktigare att hålla koll på din katts avmaskning. Hur ofta du bör avmaska din katt beror på ålder och om det är en inne- eller utekatt.
Hur gammal en katt blir är högst individuellt och beror på många olika saker, till exempel ras och om den är kastrerad eller inte. Och framförallt på hur du tar hand om din misse!
Ibland behöver man byta foder till katten av olika anledningar. Följ Mjaus praktiska tabell för att katten inte ska få problem med magen under foderbytet.
En vuxen katt kan vara ensam, men inte för länge. Katter behöver sociala kontakter. Om du är borta länge på dagen behöver din kisse en stimulerande miljö och om du ska resa bort är det viktigt att någon annan tar hand om den ordentligt under tiden.
Det finns många olika typer av kattsand och vilken sort som passar bäst beror på vad just din kisse trivs med och accepterar. Katter är individer och tycker väldigt olika om många saker. Det viktigaste är att det inte luktar ur lådan. Katter försöker gömma sådana dofter och kan bli stressade om lukten inte går att dölja.
Sedan den 1 januari 2023 är det obligatoriskt med ID-märkning och registrering av katter. Lagen tydliggör ägaransvar och gör det enklare att spåra bortsprungna katter.
Genom att försäkra katten kan du undvika stora kostnader om den skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk. Och ju tidigare du försäkrar missen, desto bättre. Då undviker du nämligen åkommor som kan räknas som existerande tillstånd.
Fästingsäsongen kan sträcka sig så långt som mellan mars-oktober och för att undvika sjukdomar är det viktigt att du skyddar din katt och undersöker den regelbundet. För vissa områden kan det även vara bra att använda förebyggande medel innan det är försent. Vi ger dig tips kring katter och fästingar!
Att klippa klor på sin katt kan kännas obehagligt, både för dig och för din misse. Men det är nödvändigt. Vill du undvika klösmärken på möbler, kattkompisar och andra familjemedlemmar är det bra om du håller koll och klipper kattens klor någon gång ibland.
När julen står för kattluckan och julstöket drar igång finns det några saker man behöver tänka på för att julmys inte ska förvandlas till julrys för missen. För hur mysig julen än är medför den en del faror i hemmet för våra pälsklingar.
Kattens tänder är väldigt lika människans – vill du slippa problem krävs det att du tar hand om dem. De vanligaste problemen hos katter är tandsten och plack vilket enkelt går att förebygga genom att bara hålla ett extra öga på kattens tänder och mun. Introducera att borsta tänder på din katt i tidig ålder för att vänja din katt.
Det kan hända att du ibland behöver resa bort utan din fyrbenta vän och att du då måste anlita en kattvakt. Katters anpassning till nya miljöer kan vara komplicerad och många kan ofta bli stressade av nya situationer. För att både kattvakten och din misse ska få en så bra upplevelse som möjligt finns ett antal saker du bör tänka på.
Katten lägger mycket tid på att hålla sin päls ren och fin och gillar att tvätta sig, gärna flera gånger om dagen. Även om de själva håller sig rena kan det vara bra att som ägare vara uppmärksam på pälsen för att motverka hårbollar och tovor. Se pälsvården som lite extra gostid med din misse. Men vad kan man göra för att motverka hårbollar hos sin katt?
Vi på Mjau älskar katter, långhåriga som korthåriga! Men vi vet, katthår på kläder och möbler kan reta gallfeber på vem om helst och ibland leda till oro. Här kommer tre tips på pälsvård för katten, och hur du tar hand om envisa katthår.