Har du en katt som kissar inne?

Om du hämtat en vuxen katt eller en 12 veckor gammal kattunge är katten troligtvis redan rumsren. Men även i det nya hemmet behöver katten lära sig att gå på lådan. Katter är renliga djur så det brukar inte vara några problem, men här kommer några tips som kan underlätta om din katt kissar inne.

Placering av kattlådan

När katten går på lådan  inne på lådan, vill den uträtta sina behov i lugn och ro, precis som vi människor. Tänk på det när du placerar ut lådan. Ställ den inte där det springer mycket folk, utan mer privat. Var också uppmärksam på att lådan är tillräckligt djup för din katt. Katter vill gräva ner sitt kiss och bajs när de är färdiga, och särskilt äldre katter brukar behöva en djupare låda. Det finns både öppna och stängda kattlådor. Fråga personalen i djuraffären, så du får en låda som passar din katt och ditt hem.

Hygien

Katter är som sagt måna om sin hygien, därför är det viktigt att du håller kattlådan ren och fräsch. Om du använder klumpbildande kattsand, tänk på att ta bort klumparna minst en gång om dagen.

Om du skulle vilja byta från en sand till en annan, så gör det successivt. All kattsand doftar olika, och därför kan de ta ett tag för katten att vänja sig vid den nya sanden.

Om din katt kissar utanför lådan

Om din katt kissar inne kan det vara ett tecken på att något är fel.

Det kan bero på att det finns för få kattlådor, att katten upplever en stark stress av någonting eller att katten har en fysisk sjukdom. Problem med urinvägarna är relativt vanligt hos katter så om din katt kissar utanför lådan är det alltid bra att dubbelkolla med veterinär att katten är helt frisk.

Katter gillar när kattströet känns mjukt under tassarna och en del katter vill inte gå på en låda med pellets eller för grovkornig sand. Vanliga ställen blir istället täcken, tvätthögar, handdukar, badrumsmattor eller andra mjuka föremål som de kan tassa i. Så, om din katt kissar utanför lådan, prova olika typer av strö tills du hittar en sort som din katt gillar.

Lära katten gå på kattlåda

Om din katt kissar utanför lådan kan det vara bra att försöka lära katten på nytt genom att skapa goda vanor. För att få din katt eller kattunge att vänja sig vid lådan kan du lyfta dit den och låta den sniffa runt. Ett bra tips är att alltid placera kattungen i lådan efter att den har ätit, det är oftast då den behöver gå. Det är viktigt att aldrig straffa en katt som gör fel. Säg bara lugnt ”nej”, och lyft över den till lådan.