Vad säger katten?

Din katt kommunicerar med dig dagligen genom kroppsspråk, ansiktsuttryck och läten. Många tror att katter jamar för att prata med sina kattkompisar, men faktum är att detta är deras sätt att kommunicera med människor. Katter pratar vanligtvis med varandra genom doft- och kroppsspråk. Men vad säger katten egentligen? Och hur ska du förstå din katt?

Vad säger katten när den jamar?

Jamandet kan låta olika beroende på vad katten vill säga. Oftast är det helt enkelt ett sätt att säga att den vill ha uppmärksamhet, eller så säger katten  att den tycker det är dags för mat eller lek. När du lärt känna din katt kommer du förmodligen förstå vad den menar när den jamar.

När katten spinner

En spinnande katt är oftast en nöjd katt. Här är det lätt att förstå din katt eftersom det är det tydligaste tecknet på att den känner sig trygg och tillfreds. Den kan även spinna om den känner sig orolig eller är skadad och det används då som ett sätt att lugna sig själv. Lite som människans djupandning.

När katten kurrar

När din kise kurrar säger katten hej eller tack. Katten använder ofta detta för att visa att den är nöjd och belåten, till exempel när den får en godisbit eller om den ser något bekant och skojigt.

Det kan också vara ett sätt för kattmamman att säga till sina kattungar att de ska följa med henne. Då förstår din kattunge det och följer efter sin mamma.

När katten klapprar med tänderna

Om din katt ger ifrån sig ett klapprande ljud med tänderna är det förmodligen för att den känner sig uppjagad eller frustrerad. Detta kan vara till exempel om din katt ser en fågel eller en liten mus utanför fönstret som den blir intresserad av.

När katten vrålar

Vad säger katten egentligen när den vrålar? Detta är oftast ett ljud som hörs vid slagsmål och visar på att din katt är upprörd. Vrålen fungerar som en slags varningssignal men kan även uppstå om katten gör sig illa.

När katten fräser och morrar

När katten fräser och morrar är det nog som enklast att förstå din katt. Detta är kattens sätt att visa att den är rädd eller känner sig hotad. Den fräser och morrar för att skrämma bort sin fiende och du bör låta katten vara ifred då det annars finns risk att den upplever även dig som ett hot. Avlägsna det otäcka som stör din misse så lugnar den ner sig av sig själv.

Din katts kroppsspråk – det här betyder det