Kastrerad katt

Rätt mat till kastrerad katt

Läs mer

Om du inte ska använda din katt till avel rekommenderar vi på Mjau att du kastrerar den, hankatt som honkatt. Att kastrera en katt har många fördelar för dess beteende och hälsa. Kastrerade katter lever längre! Dessutom hjälper du till att förhindra oönskade kattungekullar och fler hemlösa katter, ett problem som Mjau bekämpar genom olika initiativ. Däremot ska du tänka på vad du ger för mat till en kastrerad katt. En kastrerad katt har lite andra näringsbehov än en katt som inte är kastrerad eftersom dess ämnesomsättning sjunker och den får lättare att lägga på sig i vikt. Här kommer lite tips om vad du kan ge för mat till en kastrerad katt.

Card image cap
Kastrerade katter har minskad ämnesomsättning

30 procent, så mycket sjunker ämnesomsättningen hos en katt när den har kastrerats. Med minskad ämnesomsättning ökar risken för att din kisse lägger på sig oönskade kilon och att den drar på sig tråkiga följdsjukdomar. Att välja ett foder anpassat för kastrerade katter kan hjälpa den att hålla vikten.

Card image cap
Mjau våtmat för kastrerade katter

Visste du att många kastrerade katter har problem med fetma och diabetes? Mjaus våtmat för kastrerade katter har lite lägre energiinnehåll och innehåller inget tillsatt socker så att det blir lättare för katten att hålla vikten.

Läs mer om fodret
Våtmat till en kastrerad katt
  • Lite lägre energiinnehåll och mineralhalt
  • Tillagat utan spannmål
  • 100 procent animaliska proteiner
  • Inget tillsatt socker
  • Naturliga råvaror utan några onödiga tillsatser
  • Innehåller den naturliga fibern inulin som bidrar till en välfungerande mage
Card image cap
Anledningar att kastrera sin katt

Varför ska man egentligen kastrera sin katt? Ja, det finns många goda anledningar. Kastrerade katter är ofta mindre stressade och lever längre. Dessutom hjälper du till utrota katthemlösheten genom att förhindra att fler oplanerade kattungar föds.

Ta reda på mer
Har du kastrerat din misse? Så bra!

Då är du med och utrotar katthemlösheten. Det finns tyvärr cirka 100.000 hemlösa katter i Sverige idag. För att minska katthemlösheten har Jordbruksverket nyligen skärpt reglerna och rekommendationerna riktade till kattägare som har utekatt. Allt för att minska antalet hemlösa katter.

Card image cap
Kastrera hankatt – så går det till

Att kastrera en hankatt är en ganska enkel operation som läker snabbt och din katt får följa med hem igen redan samma dag. Läs mer om hur ingreppet går till och vad du bör tänka på före och efter operationen för att din misse ska ha det bra.

Ta reda på mer
Card image cap
Kastrera honkatt – allt du behöver veta

För en honkatt är en kastrering en lite större operation, men det är ett vanligt ingrepp som veterinärer utför varje dag. Här har vi samlat allt du behöver veta om vad som händer och hur du tar hand om din kisse på bästa sätt.

Ta reda på mer