Så väljer du bästa kattsanden för just din katt

Vilken sand som är den bästa kattsanden och passar bäst till just din katt beror på vad just din misse trivs med och accepterar. Katter är individer och tycker väldigt olika om många saker. Det viktigaste är att det inte luktar ur lådan. Katter försöker gömma sådana dofter och kan bli stressade om lukten inte går att dölja.

Kattströ eller kattsand

Det finns i dagsläget många olika typer av kattsand och kattströ.

Det är mycket vanligt att välja en klumpbildande sand eftersom den gör lådan lätt att städa. Den sanden görs av bentonitlera, en naturprodukt, och känns mjuk och skön för kattens tassar.

Kristallsand består av kristaller som suger upp vätska så du bara behöver städa bort bajset. Använder du kristallsand behöver du med jämna mellanrum byta ut all sand i lådan på en gång eftersom de bara kan suga upp en viss mängd vätska.

Pellets har också blivit mycket populära att använda som kattströ och är en relativt billig naturprodukt som är komposterbar, men kräver oftast en specialkattlåda för att fungera optimalt.

Bästa kattsanden luktar eller dammar inte

Viktigast är dock att det inte luktar ur kattlådan. Katter försöker gömma sådana dofter (därav grävandet) och det kan vara stressande för katten om lukten inte går att dölja.

Se också till att välja en så dammfri kattsand som möjligt. När katten gräver kan de andas in mycket av dammet, vilket kan vara väldigt problematiskt för katter som till exempel har anlag för astma.

Välj kattsanden katten tycker är bäst

Den bästa kattsanden  beror på vad katten trivs med och kan acceptera. Vissa katter kan vägra att använda pellets medan andra tycker det är helt okej. En del långhåriga katter har problem med finkornig klumpbildande sand som fastnar till exempel under tassarna och de kan behöva en mer grovkornig sand eller så kan det fungera bättre med pellets.

Om du har problem med att katten gör sina behov utanför lådan kan det vara värt att testa en annan typ av sand. En del katter gillar inte parfymerad sand, en del gillar inte grovkornig sand och en del älskar att gräva i pellets. Katter är individer och tycker väldigt olika om många saker.