Att ha en kattvakt – det här ska du tänka på

Det kan hända att du ibland behöver resa bort utan din fyrbenta vän och att du då måste anlita en kattvakt. Katters anpassning till nya miljöer kan vara komplicerad och många kan ofta bli stressade av nya situationer. För att både kattvakten och din misse ska få en så bra upplevelse som möjligt finns ett antal saker du bör tänka på.

Ha kattvakt hemma hos katten

Man kan göra på olika sätt när det gäller var katten ska bo.

Du kan låta katten bo hemma hos din kattvakt, men för att din katt ska känna sig lugn och trygg kan det vara bra att låta den bo kvar hemma. Om det är någon du litar på kan du låta kattvakten flytta in i hemmet under perioden men känns det inte bekvämt att ha en annan person i sitt hem kan du låta kattvakten titta till din misse några gånger om dagen. En katt ska enligt svensk lag ha tillsyn minst 2 gånger om dagen.

Förbered dig inför att ha kattvakt – 4 enkla tips

Även om kattvakten är någon du känner kan det vara bra att sätta upp några tydliga riktlinjer. Vi alla har olika regler och syn på hur vi sköter saker och det kan vara bra att du och kattvakten har pratat ihop er.

  1. Skriv upp nummer till dig och veterinären – ifall något händer. Om din misse skulle visa tecken på att den inte mår bra är det kattvaktens ansvar att se till att kontakta veterinär.
  2. Ta hänsyn till personligheten hos din katt. Har du en misse som lätt blir rädd eller stressad är det viktigt att du berättar det så att kattvakten är förberedd och vet hur det bör hanteras på bästa sätt.
  3. En katt kräver ordentlig tillsyn. Den behöver förutom mat och vatten även gos och lek. Det är däremot viktigt att kattvakten förstår att social kontakt inte kan tvingas fram. Det är lika viktigt att aktivera katten som att låta den vila och koppla av i lugn och ro.
  4. Är det en kattvakt du inte känner sedan innan kan det vara bra att kontakta tidigare referenser om sådana finns tillgängliga.

Hur länge kan en katt vara ensam?