Så tar du hand om din gamla katt

Svenska katter blir allt äldre: många katter lever långt över medelsnittet på 12–15 år. Redan vid sju års ålder räknas en katt som senior, och en senior katt får nya behov. Så hur tar man bäst hand om den åldrande katten? Kattmatsproducenten Mjau delar med sig av fem saker att tänka på.

Katten är en kär familjemedlem i många svenska hem. Så mycket som var femte hushåll har en katt. God omsorg, näringsrikt foder, veterinärvård och vacciner har gjort att katter lever längre än någonsin. Genomsnittsåldern för en katt är 12–15 år, men det är inte ovanligt de blir uppåt 20 år gamla. Vid sju års ålder räknas en katt som senior. Det är då ämnesomsättningen ändras, rörligheten försämras och problem med tänder, päls och klor kan uppkomma. Kattmatsproducenten Mjau har tagit fram en lista på fem saker att tänka på, för att möta den åldrande kattens behov.

Lista: 5 saker att tänka på om du har en gammal katt

 1. Viktigt med vätska!

  Gamla katter dricker mindre. Det är för att de inte känner törst på samma sätt som en ung katt gör. För att undvika att din katt blir uttorkad är det viktigt att du som kattägare ser till att den får i sig vätska. Våtmat innehåller mycket vatten, och passar därför bra för seniora katter. Det finns också vattenfontäner som uppmuntrar katter att dricka mer. Precis som alla katter ska gamla katter ha tillgång till fräscht dricksvatten varje dag, och vattenkällorna får gärna placeras ut på flera olika platser. Tänk på att katter gärna äter och dricker separat: matskål och vattenskål ska placeras med minst en meters mellanrum.

  Läs mer: Så placerar du kattens mat- och vattenskålar rätt

 2. Lek och aktivitet

  Äldre katter får svagare muskler, sämre rörlighet och kan bli stela i lederna – detta gör att de blir mindre aktiva. Många äldre katter spenderar mindre tid utomhus, och mer tid inomhus – gärna sovandes. Därför är det extra viktigt att aktivera äldre katter. Roliga leksaker, aktiveringslekar och godis är flera sätt att få din misse att röra på sig. Mjau har ett godissortiment anpassat för just lek – Mjau Gottebitar är utformade för att både låta spännande och rulla roligt när man kastar dem på golvet.

  Läs mer: Aktivera katt i lägenhet – 4 tips för innekatter

  Läser mer: 10 skojiga kattlekar

 3. Anpassat foder

  När katter åldras förändras deras behov. Därför är det en god idé att byta till ett foder anpassat för åldrande katter. Mjau Senior 7+ innehåller bland annat tillsatt biotin och taurin. Biotin är bland annat inblandad i bildandet av fettsyror, och tillsammans med zink ger det goda förutsättningar för en sund hud och blank päls. Aminosyran taurin är nödvändig för katters syn, och är ett viktigt näringsämne för att stödja hjärtfunktionen. Många äldre katter får sämre aptit, därför kan en smaklig våtmatsprodukt som Mjau senior 7+ passa den seniora katten bra. Våtmat har hög smaklighet och faller de flesta katter i smaken.

  Läs mer: Så här byter du foder till din katt – steg för steg

 4. Seniorsäkra hemmet

  En senior katt får försvagade muskler och minskad rörlighet. För att underlätta för din katt är det viktigt att göra anpassningar i hemmet. Med hjälp av en ramp eller små trappsteg gör du det enklare för din katt att komma upp på höga höjder. Det är alltid viktigt att det finns en trygg viloplats i hemmet, inte minst för den seniora katter – se till att missen kan hålla sig varm där den sover, och att platsen står avskilt ifall katten vill vara ifred. Om din katt har begränsad rörlighet kan det vara en bra idé att köpa en kattlåda med lägre kanter – då blir det enklare för din katt att gå på toaletten.

 5. Årliga seniorkontroller

  När katter åldras ökar risken för olika sjukdomar och skador. Diabetes, njursjukdomar och avmagring är några problem du som ägare till en äldre katt kan stöta på. För att säkerställa att din katt mår bra är det viktigt med årliga seniorkontroller, något som erbjuds hos de flesta veterinärer.

Genom små förändringar kan kattägare enkelt ge sina fyrbenta familjemedlemmar de bästa förutsättningarna för ett långt och hälsosamt liv.

Läs mer om Mjaus nyhet för seniora katter här.