Undvik julens faror för katten

Nu när julen står för kattluckan och julstöket drar igång finns det några saker man behöver tänka på för att julmys inte ska förvandlas till julrys för missen. För hur mysig julen än är medför den en del faror i hemmet för våra pälsklingar.

Se upp med julpyntet

Ljusslingor, paketsnören och levande ljus utgör faror för nyfikna och leksugna katter. Den glittrande granen kan locka till lek så byt gärna ut julgranskulor i glas mot kulor av papper eller plast. Eller häng glaskulorna högt upp så att missen inte når dem. Och låt inte din pälskling leka med julgransglittret oövervakad, om det hamnar i magen kan det behövas en operation.

Vanliga, farliga julväxter

Om du har en katt som brukar smaka på dina växter, bör du också var noga med var du placerar dina julblommor. Mumsande på julrosor, hyacinter, idegranar, mistlar och julstjärnor kan i värsta fall leda till besök hos veterinären.

Håll missen borta från julmaten

För inte tala om maten på julbordet. Där finns flera alldeles för salta saker som kan orsaka magproblem, illamående och till och med, i värsta fall, förgiftning. Varken fettkanter från julskinkan eller Janssons Frestelse är något som katter ska äta.