Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
Smakrik våtmat för den lille finsmakaren
Det finns flera goda anledningar till varför man bör välja att kastrera sin katt. Som exempel kan nämnas att kastrerade katter ofta blir mindre stressade, minskar risken för vissa sjukdomar dessutom förhindrar det oplanerade kattungar om katten får gå ut.
Faktum är att du bör kastrera din katt om den inte ska användas för avel. Om du väljer att låta din katt gå ute har du som kattägare skyldighet att hindra att katten förökar sig okontrollerat.
Om du funderar på att kastrera din katt bör du inte vänta alltför länge. Det är bra att göra det innan din katt har hunnit börja urinmarkera inne, eftersom det är en vana som inte alltid försvinner även om katten kastreras.
Det vanligaste är att man kastrerar kattungar när de är mellan 5-6 månader, vilket också är då de flesta katter blir könsmogna. En sak som är viktig att tänka på är att inte släppa ut din kattunge utan uppsikt innan den är kastrerad. En del katter bli könsmogna tidigare och riskerar då att få eller bidra till ovälkomna kattungar.
När din kattunge är fyra-fem månader och det snart är dags att kastrera din kattunge, kontakta din närmaste veterinär för att boka en tid. Passa på att samtidigt id-märka din misse (lagkrav från 1 januari 2023) och vaccinera den. Läs mer om id-märkning här.
Om du vill låta din katt vara ute behöver du bestämma dig för hur du ska se till att det inte föds oplanerade kattungar. Som kattägare är du skyldig att se till att din katt inte förökar sig oplanerat. För att ta ditt ansvar kan du:
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida: Så sköter du din katt – Jordbruksverket.se
Under parningstiden uppvisar både hon- och hankatter en del beteenden som inte alltid är jätteroliga för matte och husse – höga rop och skrik, rastlöshet och långa vandringar då katten kan vara borta dagar i sträck, urinmarkering både inom- och utomhus, slagsmål och matvägran för att nämna några. När du kastrerar din katt försvinner de flesta sådana beteenden och du får en lugnare och mer hemmakär katt. Men framförallt, en katt som mår bättre och inte är lika stressad.
En kastrerad katt
Det har visat sig att kastrerade katter oftast lever betydligt längre än okastrerade katter. Det beror till stor del på att de håller sig närmare hemmet och på att de blir mindre aggressiva men även på att risken för vissa sjukdomar minskar.
Sverige har väldigt många hemlösa katter, och genom att kastrera din katt hjälper du till att minska antalet hemlösa katter. Du kan läsa mer om detta:
Hjälp oss kämpa för hemlösa katter
Adoptera katt eller kattunge
Katthemmen – riktiga räddare i nöden
Redo att ha katt?
Att kastrera en hankatt är en ganska enkel operation som läker snabbt och din katt får följa med hem igen redan samma dag. Läs mer om hur ingreppet går till och vad du bör tänka på före och efter operationen för att din misse ska ha det bra.
För en honkatt är en kastrering en lite större operation, men det är ett vanligt ingrepp som veterinärer utför varje dag. Här har vi samlat allt du behöver veta om vad som händer och hur du tar hand om din kisse på bästa sätt.
Visste du att en kastrerad katts ämnesomsättning sjunker med 30%? Det gör att den har lättare för att lägga på sig extra kilon. Men genom att anpassa maten kan du hjälpa den att hålla vikten.