Kastrering av katt

Det finns flera goda anledningar till varför man bör välja att kastrera sin katt. Som exempel kan nämnas att kastrerade katter ofta blir mindre stressade, minskar risken för vissa sjukdomar dessutom förhindrar det oplanerade kattungar om katten får gå ut.

Faktum är att du bör kastrera din katt om den inte ska användas för avel. Om du väljer att låta din katt gå ute har du som kattägare skyldighet att hindra att katten förökar sig okontrollerat.

Då kan du kastrera din kattunge

Om du funderar på att kastrera din katt bör du inte vänta alltför länge. Det är bra att göra det innan din katt har hunnit börja urinmarkera inne, eftersom det är en vana som inte alltid försvinner även om katten kastreras.

Det vanligaste är att man kastrerar kattungar när de är mellan 5-6 månader, vilket också är då de flesta katter blir könsmogna. En sak som är viktig att tänka på är att inte släppa ut din kattunge utan uppsikt innan den är kastrerad. En del katter bli könsmogna tidigare och riskerar då att få eller bidra till ovälkomna kattungar.

Kontakta en veterinär när du ska kastrera katt

När din kattunge är fyra-fem månader och det snart är dags att kastrera din kattunge, kontakta din närmaste veterinär för att boka en tid. Passa på att samtidigt id-märka din misse (lagkrav från 1 januari 2023) och vaccinera den. Läs mer om id-märkning här.

Planerar du att låta din katt vara ute?

Om du vill låta din katt vara ute behöver du bestämma dig för hur du ska se till att det inte föds oplanerade kattungar. Som kattägare är du skyldig att se till att din katt inte förökar sig oplanerat. För att ta ditt ansvar kan du:

  • låta en veterinär kastrera katten om den ska få gå löst utomhus
  • ha katten i en rastgård eller rasta katten i kattkoppel
  • ge preventivmedel, detta är dock ingen bra långsiktig lösning

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida: Så sköter du din katt – Jordbruksverket.se

Att kastrera katt har många fördelar

Under parningstiden uppvisar både hon- och hankatter en del beteenden som inte alltid är jätteroliga för matte och husse – höga rop och skrik, rastlöshet och långa vandringar då katten kan vara borta dagar i sträck, urinmarkering både inom- och utomhus, slagsmål och matvägran för att nämna några. När du kastrerar din katt försvinner de flesta sådana beteenden och du får en lugnare och mer hemmakär katt. Men framförallt, en katt som mår bättre och inte är lika stressad.

En kastrerad katt

  • upplevs ofta som lugnare,
  • håller sig närmare hemmet,
  • är mindre aggressiv och
  • lever oftast längre.

Kastrerade katter lever längre

Det har visat sig att kastrerade katter oftast lever betydligt längre än okastrerade katter. Det beror till stor del på att de håller sig närmare hemmet och på att de blir mindre aggressiva men även på att risken för vissa sjukdomar minskar.

  • Färre olyckor – Eftersom kastrerade katter inte strövar omkring råkar de ut för färre olyckor, exempelvis trafikolyckor.
  • Färre slagsmål och virus – Det territoriella beteendet mattas av hos en kastrerad katt och därför hamnar de inte lika ofta i slagsmål om revir. Det minskar också spridningen av de virus som hankatter kan föra över till varandra när de slåss.
  • Minskad risk för könsbundna sjukdomar – Kastrerade honkatter drabbas i mindre grad av juvertumörer och livmoderinflammation.

Inga fler hemlösa katter

Sverige har väldigt många hemlösa katter, och genom att kastrera din katt hjälper du till att minska antalet hemlösa katter. Du kan läsa mer om detta:

Hjälp oss kämpa för hemlösa katter

Adoptera katt eller kattunge

Katthemmen – riktiga räddare i nöden

Redo att ha katt?

Card image cap
Kastrera hankatt – så går det till

Att kastrera en hankatt är en ganska enkel operation som läker snabbt och din katt får följa med hem igen redan samma dag. Läs mer om hur ingreppet går till och vad du bör tänka på före och efter operationen för att din misse ska ha det bra.

Ta reda på mer
Card image cap
Kastrera honkatt – allt du behöver veta

För en honkatt är en kastrering en lite större operation, men det är ett vanligt ingrepp som veterinärer utför varje dag. Här har vi samlat allt du behöver veta om vad som händer och hur du tar hand om din kisse på bästa sätt.

Ta reda på mer
Card image cap
Välj rätt foder till kastrerad katt

Visste du att en kastrerad katts ämnesomsättning sjunker med 30%? Det gör att den har lättare för att lägga på sig extra kilon. Men genom att anpassa maten kan du hjälpa den att hålla vikten.

Ta reda på mer