Att klippa klorna på katten – allt du behöver veta

Att klippa klor på sin katt kan kännas obehagligt, både för dig och för din misse. Men det är nödvändigt. Vill du undvika klösmärken på möbler, kattkompisar och andra familjemedlemmar är det bra om du håller koll och klipper kattens klor någon gång ibland.

Hur ofta ska jag klippa kattens klor?

Hur ofta du behöver klippa din katts klor beror på hur aktiv den är. På en utekatt behöver man sällan klippa klorna eftersom de slits ner av sig själv. Dessutom har den större användning av längre klor när den klättrar i träd eller försvarar sig. Håll dock ett öga på det ändå så att de inte växer in i trampdynan. Märker du att de börjar göra det, får du klippa kattklorna.

På en innekatt växer däremot klorna fortare än de slits och det kan därför vara bra att hålla koll på längden. Därför kan det vara bra att klippa kattens klor regelbundet om den är mest inomhus. Det finns annars en risk att den kompenserar genom att klösa på möbler. Och det vill vi ju inte. Ett tips kan vara att köpa ett klösträd eller en klösbräda för att hålla tassarna i styr.

Behöver katten en klösbräda?

Så klipper du din katts klor – 3 enkla steg

Klipp din katts klor när den är lugn och trygg, till exempel när den precis har sovit. Om du avbryter kattens lekstund är risken större att den protesterar. Ett tips är att vara två som kan hjälpas åt och skulle din misse tycka att det är jobbigt kan du börja med att klippa några kattklor åt gången.

  1. Börja med att försiktigt massera kattens tassar mellan tummen och pekfingret. Det gör att din katt vänjer sig vid känslan och förmodligen inte tycker det är lika obehagligt.
  2. Håll sedan i din katts tass milt men bestämt och tryck försiktigt på tån för att få fram klon.
  3. Klipp av den yttersta spetsen på klon. Var uppmärksam så att du inte klipper i den rosa pulpan som sitter längst in i klon. På mörka klor kan denna vara svår att se men vill du vara säker på att inte göra illa din katt kan du enkelt lysa med en lampa. Klipp lite i taget för att undvika skador.

Vänj katten att klippa klor i tidig ålder

Det kan vara en god idé att, redan när din katt är liten, klippa kattklorna som  en trevlig rutin. Klappa och belöna din kattunge med godis och ta det försiktigt om du märker att den blir stressad. Du kan börja med att öva att bara få hålla i tassen. När detta känns bekvämt för din misse kan du börja att bekanta den med klosaxen genom att försiktigt låta den vidröra klon. När detta känns bekvämt kan du testa att klippa av en klo och därefter belöna med en godisbit. Ta det långsamt så ska du snart se att du får klippa sin katts klor.