Motverka hårbollar hos katten – ta hand om kattens päls

Katten lägger mycket tid på att hålla sin päls ren och fin och gillar att tvätta sig, gärna flera gånger om dagen. Även om de själva håller sig rena kan det vara bra att som ägare vara uppmärksam på pälsen för att motverka hårbollar och tovor. Se pälsvården som lite extra gostid med din misse. Men vad kan man göra för att motverka hårbollar hos sin katt?

Vikten av att sköta om kattens päls

Din katts päls kräver underhåll. När din katt tvättar sig är det inte ovanligt att hår följer med ner i magen och att det därmed bildas hårbollar. Dessa brukar din katt vanligtvis kräkas upp men i vissa fall kan hårbollen ta sig vidare ner i tarmen och därmed orsaka förstoppning, kräkningar, diarré eller minskad aptit. För att undvika hårbollar hos katten kan det vara bra att borsta din pälsen regelbundet samt se till att den får i sig fiberrik mat då detta gör att hårbollarna inte kräks upp utan istället kommer ut genom avföringen.

Att borsta katten kan minska hårbollar

Det är bra att borsta din katts päls regelbundet. Om du borstar bort löst hår, får katten inte i sig lika mycket och det blir mindre hårbollar. Det är även ett utmärkt tillfälle att undersöka att inga loppor, fästingar eller andra odjur angriper din misse.

Att bli borstad för första gången kan vara obehagligt. Du kan därför de första gångerna använda dina händerna för att vänja sig vid beröringen och sedan när din katt vant sig gå över till att använda borste. Det är viktigt att din misse ser borstningen som en behaglig stund och ingenting som känns otrevligt eller inkräktande.

Behöver jag bada min katt?

De flesta katter klarar själva av att hålla sin päls ren, särskilt när det kommer till korthåriga katter. Nakenkatter behöver däremot badas med jämna mellanrum då de inte har någon päls som absorberar oljan som alla katter har naturligt. Långhåriga katter kan även dem behöva lite hjälp på traven så det kan vara bra att hålla ett extra öga. Din utekatt kan fastna i tuggummi, kåda eller annat som kan vara svårt för katten själv att ta bort.