Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
För den lille finsmakaren
Katten lägger mycket tid på att hålla sin päls ren och fin och gillar att tvätta sig, gärna flera gånger om dagen. Även om de själva håller sig rena kan det vara bra att som ägare vara uppmärksam på pälsen för att motverka hårbollar och tovor. Se pälsvården som lite extra gostid med din misse. Men vad kan man göra för att motverka hårbollar hos sin katt?
Din katts päls kräver underhåll. När din katt tvättar sig är det inte ovanligt att hår följer med ner i magen och att det därmed bildas hårbollar. Dessa brukar din katt vanligtvis kräkas upp men i vissa fall kan hårbollen ta sig vidare ner i tarmen och därmed orsaka förstoppning, kräkningar, diarré eller minskad aptit. För att undvika hårbollar hos katten kan det vara bra att borsta din pälsen regelbundet samt se till att den får i sig fiberrik mat då detta gör att hårbollarna inte kräks upp utan istället kommer ut genom avföringen.
En hårboll är en samling hår som katten sväljer när den tvättar sig själv. Katter har små, taggiga tungor som effektivt fångar upp löst päls när de slickar sig, och en del av detta hår sväljs. Normalt passerar håret genom matsmältningssystemet, men ibland kan det samlas i magen och bilda en hårboll. När hårbollen blir för stor eller irriterande, hostar eller kräks katten upp den. Detta är vanligt hos långhåriga katter, men kan även hända kortpälsade katter.
En hårboll kan i vissa fall vara farlig för en katt. Normalt sett hostar eller kräks katten upp hårbollen utan större problem, men om hårbollen fastnar i kattens matsmältningssystem kan det leda till blockeringar. Detta kan orsaka symtom som upprepade försök att kräkas utan resultat, aptitlöshet, förstoppning, trötthet och buksmärtor. En allvarlig blockering kräver ofta veterinärvård och kan i vissa fall behöva åtgärdas kirurgiskt.
För att minska risken för att hårbollar blir farliga, kan du hjälpa din katt genom att borsta den regelbundet, särskilt om den har lång päls, och ge foder eller godbitar som är framtagna för att förebygga hårbollsbildning.
Det är bra att borsta din katts päls regelbundet. Om du borstar bort löst hår, får katten inte i sig lika mycket och det blir mindre hårbollar. Det är även ett utmärkt tillfälle att undersöka att inga loppor, fästingar eller andra odjur angriper din misse.
Att bli borstad för första gången kan vara obehagligt. Du kan därför de första gångerna använda dina händerna för att vänja sig vid beröringen och sedan när din katt vant sig gå över till att använda borste. Det är viktigt att din misse ser borstningen som en behaglig stund och ingenting som känns otrevligt eller inkräktande.
De flesta katter klarar själva av att hålla sin päls ren, särskilt när det kommer till korthåriga katter. Nakenkatter behöver däremot badas med jämna mellanrum då de inte har någon päls som absorberar oljan som alla katter har naturligt. Långhåriga katter kan även dem behöva lite hjälp på traven så det kan vara bra att hålla ett extra öga. Din utekatt kan fastna i tuggummi, kåda eller annat som kan vara svårt för katten själv att ta bort.
Att klippa klor på sin katt kan kännas obehagligt, både för dig och för din misse. Men det är nödvändigt. Vill du undvika klösmärken på möbler, kattkompisar och andra familjemedlemmar är det bra om du håller koll och klipper kattens klor någon gång ibland.
Vi på Mjau älskar katter, långhåriga som korthåriga! Men vi vet, katthår på kläder och möbler kan reta gallfeber på vem om helst och ibland leda till oro. Här kommer tre tips på pälsvård för katten, och hur du tar hand om envisa katthår.
De flesta katter får mask någon gång i livet. Speciellt vanligt är det hos de lite yngre kissarna. Har din katt dessutom ett extra öga för möss är sannolikheten ännu större och då kan det vara viktigare att hålla koll på din katts avmaskning. Hur ofta du bör avmaska din katt beror på ålder och om det är en inne- eller utekatt.
Kattens tänder är väldigt lika människans – vill du slippa problem krävs det att du tar hand om dem. De vanligaste problemen hos katter är tandsten och plack vilket enkelt går att förebygga genom att bara hålla ett extra öga på kattens tänder och mun. Introducera att borsta tänder på din katt i tidig ålder för att vänja din katt.