Hur gammal blir en katt?

Du och din katt spenderar mycket tid tillsammans och den brukar av de flesta ses som en bästa vän på fyra ben. Hur gammal en katt blir är väldigt individuellt, men för att du och din katt ska få njuta av varandras sällskap i många år framöver är det viktigt att du sköter om den ordentligt. Så hur gammal blir en katt?

Hur gammal katten blir beror på många faktorer

Man brukar säga att den genomsnittliga åldern för en katt är omkring 12-15 år, men det finns katter som lever betydligt längre än så.

Hur gammal en katt blir beror helt på vilket liv den lever och hur den tas omhand. En utekatt som ofta är ute på äventyr har till exempel större chans att råka ut för faror och olyckor. En innekatt lever på så sätt mer skyddat och har därför ofta en något längre livslängd.

Öka chansen att en katt blir gammal – ta hand om den

För att din katt ska bli så gammal som möjligt och att du och din misse ska få ett långt liv tillsammans är det viktigt att du gör allt du kan för att den ska må bra. Förutom att den behöver rätt kost är det även viktigt att se till att den blir aktiverad, särskilt om du har en innekatt. Fysisk aktivitet minskar risken för övervikt och relaterade sjukdomar.

Så aktiverar du din katt – 4 enkla tips

Kastrerade katter har även visat sig bli äldre eftersom de ofta blir lugnare och därmed inte ger sig ut på riskfyllda äventyr. Bortsett från detta är det viktigt att se till att katten får tillgång till rent vatten varje dag och att saker som avmaskning och vaccinering sköts som det ska. Sköter du detta så ökar du chansen att du har en ståtlig gammal katt.

Därför är det bra att kastrera sin katt

Så många år är kattår i människoår

Det kan vara svårt att prata om kattår i människoår. Man brukar ofta säga att det går 7 kattår i ett människoår  men eftersom en katt åldras som snabbast under de två första åren kan denna modell vara svår att tillämpa. Hur snabbt en katt åldras beror även på exempelvis ras och andra faktorer men vill du ta reda på ungefär hur gammal din fyrbenta kamrat är i kattår, förhållande till dig kan detta vara en bra mall att utgå ifrån. Har du en misse som är 4 år gammal är den alltså 28 i mänsklig ålder. Kanske blir din katt lika gammal som du själv?