Skaffa katt – är du redo?

Funderar du på att skaffa katt? Vad kul! Att bli med katt är något som kommer att skänka glädje i många år framöver. Det kommer också att förändra din vardag. Ditt liv kommer faktiskt att förändras i samma stund som din nya familjemedlem flyttar in. Så det är minst sagt viktigt att du är förberedd och att du förstår vad det innebär att leva med en misse.

Livslång kärlek

Har du skaffat katt vet du om att en katt  är en krävande krabat. En misse kräver tid, pengar och kärlek – genom hela livet. Och med tanke på att medellivslängden är 14 år behöver du tänka efter innan du skaffar katt eller kattunge.

Hur gammal en katt blir beror på vilket liv den lever och hur den tas omhand

Att skaffa katt betyder mer än mys

Att du kommer ge din katt kärlek och omvårdnad är det ingen som tvivlar på, men har du tiden som krävs? Jobbar du mycket, har ett fullspäckat schema med aktiviteter efter arbetstid eller reser bort ofta? Då är det tyvärr dags att tänka om. Katter är sociala varelser som vill ha och behöver sällskap. Det är dessutom olagligt att lämna sin katt ensam hemma en hel dag utan tillsyn, enligt svensk djurskyddslagstiftning. Är det dessutom så att du ska skaffa kattunge behöver den mer uppmärksamhet och aktivering då den precis skilts från sin mamma.

Hur länge kan en katt vara ensam?

Det är med andra ord viktigt att du har tänkt efter en extra gång innan du skaffar en katt . För det kommer att påverka din vardag – både nu och i framtiden. Men det kommer vara mer än värt det. Livet med en misse är underbart!

Checklista: Är du redo för att skaffa katt?

Stäm av med checklistan för att se om du passar som kattägare. Svarar du JA på de här frågorna kan du absolut börja fundera på om du ska köpa en katt eller adoptera en misse från ett katthem.

  • Jag har läst på om vad det innebär att ha och skaffa katt.
  • Jag har gott om tid till att ta hand om en misse.
  • Jag kan garantera att katten kommer ha sällskap.
  • Jag har råd med veterinärbesök, vaccinkastrering och id-märkning.
  • Jag förstår att en katt förändrar livet i många år framöver.