Katthemmen – riktiga räddare i nöden

Hemlösa katter är ett av Sveriges största djurskyddsproblem. De katter som har sådan tur att de räddas från gatan och får plats på ett katthem kan skatta sig lyckliga, för platsbrist och knappa resurser är tyvärr många katthems vardag.

Men det finns sätt som du kan hjälpa katter på. Om du inte har möjlighet att adoptera en hemlös katt tar katthemmen gärna emot gåvor som gör att de kan hjälpa fler katter. Detta kan du enkelt göra via Mjaus gåvoshop.

Hjälp katter som lever i misär

I Sverige finns det över 100 000 hemlösa katter som lever i misär utanför samhället. Det är ett av landets största djurskyddsproblem. Hemlösa katter tyr sig till varandra, de lever ofta i stora kattkolonier, i grupper med upp till 60 individer i varje. Förutom att de inte får mat, vatten och tillsyn från människor så är många av dem både sjuka och skadade. Men det finns de som gör sitt yttersta för att hjälpa de utsatta katterna.

Platsbrist och knappa resurser på katthem

Runt om i Sverige finns katthem som tar emot och hjälper katter. Där arbetar dedikerade eldsjälar, riktiga kattmänniskor, som verkligen brinner för att hjälpa utsatta katter. Men även om det finns många katthem runt om i landet så finns det tyvärr fler hemlösa katter att hjälpa än det finns plats för på katthem.

“Vi önskar vi hade fler platser, att vi kunde ta emot alla katter som vi får larm om. Men vi kan inte hjälpat fler katter än vi har kapacitet till”, säger Madeleine Asp som driver Vaxholms Katthem utanför Stockholm.

Adoptera och donera – två bra sätt att hjälpa katter

Det är inte bara platsbrist som är bekymrande. Eftersom katthemmen till stor del drivs av ideella krafter behöver de stöd och hjälp att hjälpa katterna med den omvårdnad som de behöver och förtjänar. Att människor skänker mat till katterna och donerar pengar som kan gå till operationer och annan livsviktig sjukvård betyder otroligt mycket.

Alla gåvor vi får in gör stor skillnad för oss som driver katthemmen

“Alla gåvor vi får in gör stor skillnad för oss som driver katthem. Vi uppskattar därför verkligen Mjaus initiativ med en gåvoshop där man kan köpa Katthjälpar-paket med mat till katter som bor på katthem. Men vill man göra en ännu större insats kan man hjälpa en katt genom att adoptera en hemlös katt.”

“Och det bästa med att ta sig an en hemlösa misse är att, adopterar du en katt så hjälper du två katter. För när en katt lämnar katthemmet för att flytta hem till sin nya familj så blir det en ledig plats på katthemmet så en annan hemlös katt kan få hjälp”, fortsätter Madeleine Asp.

Hitta närmaste katthem

Vill du adoptera en hemlös katt? Kontakta ditt närmaste katthem.

Skänk kattmat till katthem

Vill du skänka mat till hemlösa katter? Besök Mjaus gåvoshop.