Adoptera katt eller kattunge

I Sverige finns det 100.000 hemlösa katter, kanske fler. De lever på soptippar, i soprum och husgrunder, på stormarknaders baksidor och alla andra ställen där vi sällan kikar runt särskilt mycket.

Många är så skygga att de aldrig syns och andra misstas för utekatter. Hjälpen för de här katterna sker till allra största del på ideell basis av ideella föreningar och eldsjälar som brinner för att hjälpa utsatta katter. Katthem och jourhem är nästan alltid fulla. Många tvingas säga nej till katter som behöver hjälp för att det helt enkelt inte finns utrymme. Om du väljer att adoptera en katt, eller två, blir det plats för andra katter som behöver hjälpen. Men hur går det till om man vill adoptera en katt eller kattunge?

Adoptera en katt som är vaccinerad, kastrerad och id-märkt

När du adopterar en katt köper du nästan alltid en katt som är vaccinerad, kastrerad, veterinärbesiktigad och id-märkt. Undantaget är om du adopterar en kattunge då många kattungar är för unga för att ha blivit kastrerade än. Priset för katten är oftast lägre än vad du skulle betala för att bekosta de här sakerna själv.

>> Då kan du kastrera en kattunge

Katthemmet kan hitta en adoptivkatt som passar dig

Katthem och jourhem har också otroligt bra koll på sina katter. De känner deras personlighet och vet vad de har för behov. De vet vilken katt som vill vara utekatt och vilken katt som skulle funka bra som innekatt. Det gör att du kan hitta precis rätt katt att adoptera. Många tror att adopterade katter är problemkatter, men så är det faktiskt oftast inte. De är välanpassade individer som kommer från en tråkig bakgrund. En del har blivit födda till hemlöshet, andra har rymt från sin ägare, men inte varit ID-märkta och ägaren har inte kunnat hittas. Ibland blir ägaren gammal eller sjuk och kan inte längre ha kvar sin katt, trots att de gärna vill. Det finns många anledningar till varför en katt hamnar på ett katthem.

När du ska adoptera en katt så tänk på att tala om hur kattvan du är, vilken typ av katt du letar efter och vad du kan erbjuda katten. En erfaren kattägare kan hantera och rehabilitera en skygg katt, medan en barnfamilj kanske bör adoptera kattungar som lättare kan anpassa sig till den fart, fläkt, bus och lek som en barnfamilj erbjuder.

Redo att adoptera en katt?

Om du är intresserad av att adoptera en katt eller kattunge, kontakta närmaste katthem för mer information.