Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
För den lille finsmakaren
Sedan den 1 januari 2023 är det obligatoriskt med ID-märkning och registrering av katter. Lagen tydliggör ägaransvar och gör det enklare att spåra bortsprungna katter.
Du som kattägare ska registrera din katt hos Jordbruksverket enligt lag. Lagen underlättar bland annat för kattägare att få tillbaka en försvunnen katt och vi minskar risken för hemlösa katter. Alla katter förtjänar ett hem.
Många känner till den klassiska öronmärkningen av katter i form av tatuering som id-märkning av katt, men i dag är det mest vanligt att chippa sin katt. Detta är även den mest rekommenderade då en tatuering kan bli svårtydd med tiden samt extra svår att se på katter med mörk päls. Chipmärkning är en snabb och enkel form av id-märkning. Ett litet chip sätts med hjälp av en nål in under huden i kattens nacke. Sedan kan chippet enkelt läsas av med en speciell scanner som bland annat finns hos veterinärer och polis.
Lagkravet om ID-märkning omfattar alla katter, även innekatter. Även om katten inte är tänkt att vistas utomhus och kanske inte löper samma risker att komma bort som en utekatt gör så är det ändå viktigt att chippa katten och att den är registrerad. Innekatter kan bli mycket rädda och desorienterade om de kommer ut och hamnar i en främmande miljö och de kan ha svårt att hitta tillbaka till sitt hem. Om katten smiter är id-märkning till stor hjälp för att få din vän tillbaka.
Katten måste registreras i Jordbruksverkets id-register av ägaren. Tyvärr glömmer många att registrera efter att de id-märkt katten och då hjälper varken öronmärkning eller chip. När du skickat in uppgifter till registret är det också bra om du själv gör sökningar för att kontrollera att uppgifterna stämmer. Se även till att hålla uppgifterna uppdaterade och aktuella så att du kan bli kontaktad om din katt springer bort. Utöver Jordbruksverkets kattregister finns sedan tidigare frivilliga register som du också kan registrera katten i.
Den som hittar en katt som verkar ha kommit bort kan ta med katten till veterinär, eller kontakta polisen på 114 14 för att få reda på var närmsta polisstation med chipscanner är. Förutsatt att katten är registrerad är det sedan lätt att återbörda katten till sin ägare.
Genom att försäkra katten kan du undvika stora kostnader om den skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk. Och ju tidigare du försäkrar missen, desto bättre. Då undviker du nämligen åkommor som kan räknas som existerande tillstånd.
Vaccinationer skyddar inte bara din misse utan hjälper också till att stoppa spridningen av sjukdomar som kattpest och kattinfluensa. Även innekatter behöver vaccineras eftersom människor kan överföra smitta mellan katter. Om du ska resa med din katt kan den behöva tilläggsvaccinationer.
Att kastrera katten har många fördelar, inte minst förhindrar det att oönskade kullar föds. Det vanligaste är att man kastrera en kattunge när den är 5-6 månader. En del katter blir könsmogna tidigare så håll din katt under uppsikt så att den inte bidrar till oönskade kullar.
Tror du att du hittat en misse som är hemlös eller bortsprungen? Gör så här!