Hemlös, vilse eller bortsprungen katt – så här gör du

Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Men hur ska man egentligen agera om man misstänker att det är en hemlös eller bortsprungen katt i ens närområde? Vi har tagit fram en checklista.

Om du möter en bortsprungen katt, ska du:

 1. Titta efter halsband
  Kolla om katten har ett halsband eller en namntub på halsbandet. Med lite tur står ett kontaktuppgifter till ägaren där och den bortsprungna katten kan återvända hem.
 2. Kontakta en veterinär
  Hos veterinären kan du undersöka om katten är id-märkt. En id-märkning på en katt görs genom ett microchip i nacken eller som en tatuering i örat. En undersökning efter id-märkning är kostnadsfri för dig som lämnar in katten. Även polisen och katthem har chipläsare.
 3. Är katten hemlös?
  Om katten inte är ID-märkt och om du misstänker att katten är hemlös kan du kontakta ett katthem. Det finns flera katthem runt om i Sverige som arbetar ideellt. Katthemmen i sin tur ser till att katten får vård och på sikt är målet att katten ska placeras i ett nytt hem.
 4. Djurambulans
  Hittar du en bortsprungen katt som är svårt skadad? Då kan det vara läge att ringa djurambulansen. Det finns en mängd olika djurambulanser i Sverige, och de flesta drivs ideellt.