Kastrering av hankatt – det här är bra att veta

Det kan vara skönt att veta att en kastrering av en hankatt är en enkel operation. Det är ett rutiningrepp och något som veterinärer gör dagligen, men det kan såklart ändå upplevas som lite läskigt för dig som kattägare. Därför har vi samlat saker som är bra att känna till så att du ska känna dig tryggare. Både innan operationen och när du och din katt kommer hem igen.

Inför kastrering hankatt

Tänk på att din katt är väldigt bra på att läsa av dina känslor. Är du lugn så blir din katt lugnare. Stanna gärna hemma med din katt kvällen före kastrering av din hankatt  och håll din misse inomhus, oavsett om han är en utekatt eller inte. Det är bra om din katt är så ren som möjligt inför operationen. Gör en liten koll av päls och tassar. Har du en långhårig katt kanske du behöver borsta igenom den?

Ta undan mat som står framme innan du går och lägger dig. Från midnatt och fram tills operationen är avklarad behöver din katt vara på fastande mage för att undvika onödigt illamående. Men det är helt okej att ge honom lite vatten på morgonen innan operationen.

När ska man kastrera en hankatt?

Lämplig tid att kastrera en hankatt är vanligtvis mellan 4 och 6 månaders ålder. Vid den åldern har katten ofta nått könsmognad, och kastrering kan hjälpa till att förhindra oönskade beteenden, såsom att markera revir med urin och slåss med andra katter. Det minskar också risken för vissa hälsoproblem och bidrar till att hålla populationen av oönskade kattungar under kontroll. Det är alltid bra att rådgöra med en veterinär, eftersom de kan bedöma den specifika kattens hälsa och utveckling och ge råd om den bästa tidpunkten för just din katt.

 

Så går det till att kastrera en hankatt

Hos veterinären

Innan veterinären kastrerar din hankatt, undersöker de först katten för att se så att han mår bra och klarar av operationen. Självklart får din katt både lugnande och smärtstillande mediciner innan han sövs. De tar så klart hänsyn till kattens ras, ålder, vikt och eventuella sjukdomar. Därefter görs ett mindre ingrepp där kattens hormon- och könscellsproducerande organ avlägsnas. Operationen lämnar endast två mindre sår som oftast inte behöver sys utan läker ihop av sig själva på bara ta ett par dagar. Din misse får komma hem igen redan samma dag.

Uppvaknande

Efter kastreringen får hankatten vakna upp i lugn och ro, nedbäddad i en bur och självklart under uppsikt av djurskötare. Skulle han behöva får han mer smärtstillande. När han vaknat ordentligt kontrolleras att såret ser bra ut innan ni får åka hem igen.

 

Efter kastrering av hankatt – att tänka på

Du får självklart hemgångsråd av din veterinär så att du vet hur du ska ta hand om din misse på bästa sätt, men det kan vara bra att veta några saker redan innan, exempelvis att din katt behöver få återhämta sig i lugn och ro. Efter att han har varit sövd behöver han dessutom lite extra värme. Bädda därför gärna ner honom med en filt.

Lämna inte katten ensam

Efter hankatter blivit kastrerade blir de ofta lite dåsiga och ostadiga ett tag efteråt när de kommit hem. Lämna inte din katt ensam förrän han har piggnat till helt. Låt honom vila upp sig i en tyst och trygg vrå med dig i närheten.

Var varsam med maten

Vänta med att ge din misse mat tills han är helt vaken och kan stå stadigt på benen. Börja med mindre portioner så att magen inte får en chock. Ge honom hellre lite i taget, flera gånger.

Ta det lugnt några dagar

Precis som människor behöver katter ta det lugnt några dagar efter en operation. Det är viktigt att låta såren läka utan onödig belastning. När din hankatt precis kastrerats kan det vara bra att hålla honom inne det första två – tre dagarna även om han gärna vill gå ut.

Håll koll på kattens sår

Självklart ska du hålla lite extra koll på din hankatt så du ser att den mår bra efter kastreringen, men du behöver också kontrollera de små såren varje dag så att de läker som de ska. De ska se torra och fina ut. Försök att inte röra såren. Det ökar risken för att det blir infekterat. Om du skulle se några tecken på eventuella komplikationer, till exempel svullnad, rodnad, blödning eller om såren skulle börja lukta bör du kontakta veterinären på en gång.

Missen får inte slicka på såren

Det är inte bara du som inte bör röra såren efter hankatten är kastrerad. Det är lika viktigt att din katt inte slickar på dem. Om han skulle göra det kan du sätta på honom en krage. Vet du med dig att din katt brukar slicka på sår, be din veterinär om en krage innan ni åker hem så att du är beredd. Glöm inte att ta av kragen en gång varje dag så att han kommer åt att tvätta sig, under uppsikt så klart. Och du, gör rent kragen ordentligt innan du sätter på den igen.

 

Pris för att kastrera hankatt

Så vad kostar det att kastrera en hankatt? Kastration av en hankatt är en relativt enkel och vanlig procedur som varierar i pris beroende på vilken veterinärklinik du väljer och var i landet du bor. I genomsnitt ligger kostnaden för kastrering av en hankatt runt 1000 kr. Priset kan också påverkas av faktorer som om din katt behöver extra undersökningar eller vård i samband med operationen.

Card image cap
Kastrerade katter har andra näringsbehov

En kastrerad katts ämnesomsättning är 30 procent lägre än ämnesomsättningen hos en katt som inte är kastrerad. När du har kastrerat din katt behöver du därför hålla lite extra koll så att han/hon inte går upp i vikt. Antingen kan du ge den mindre mat eller ett foder med lägre energiinnehåll. I Mjaus sortiment finns både torrfoder och våtmat som är specialanpassat för kastrerade katter.

Ta reda på mer
Card image cap
Nyhet: Mjau våtmat för kastrerad katt

Visste du att många kastrerade katter har problem med fetma och diabetes? Mjaus våtmat för kastrerade katter har lite lägre energiinnehåll och innehåller inget tillsatt socker så att det blir lättare för katten att hålla vikten.

Ta reda på mer