Så mycket kostar det att ha katt

Att ha katt innebär en del kostnader och det är därför viktigt att du är säker på att du har råd att ta hand om en katt under hela dess liv. Medellivslängden för en katt i Sverige är 14 år, men vissa katter blir ännu äldre än så.

Vad kostar en katt att köpa?

Priset för en katt eller kattunge kan variera väldigt mycket. En katt utan stamtavla, en så kallad huskatt eller bondkatt, kan du många gånger köpa för en ganska liten kostnad, medan de dyraste raskatterna kan kosta tio tusentals kronor.

Att adoptera en katt från ett katthem kan kosta allt från några hundra kronor till några tusenlappar beroende på kattens ålder. Kontakta ett katthem nära dig om du vill veta mer om deras regler för adoption och vad det kostar.

Att adoptera katt – så här går det till

Vad kostar det att ha katt?

Det första året kostar katten mycket, särskilt om du köper en kattunge. Det är då den ska vaccineras, kastreras och id-märkas. Lär mer om id-märkning här

Det blir också en del inköpskostnader för de saker som katten behöver, såsom matskålar, halsband och kattlåda.

Vad behöver en katt – saker en katt behöver

Kattmat och kattsand

Hur mycket kattens mat kostar beror på hur stor din katt är och hur mycket mat den behöver. På Mjaus foderförpackningar hittar du rekommendationer för hur mycket mat du ska ge din katt varje dag.

Kattmat från Mjau

Både ute- och innekatter behöver en kattlåda med kattsand för att kunna uträtta sina behov och kattsanden behöver bytas med jämna mellanrum för att hålla kattens toalett ren och fräsch.

Så väljer du bästa kattsanden för just din katt

Veterinärbesök och försäkring

Ibland kommer katten att behöva åka till veterinären för rutinkontroller eller av andra orsaker, exempel påfyllningsvaccinationer, avmaskning och behandling av loppor/fästingar.

En olycka eller oväntade sjukdomar kan bli väldigt dyra. Mjau rekommenderar därför att du investerar i en riktigt bra försäkring till din lilla misse. Det finns flera försäkringsbolag som är specialiserade på försäkringar för just katter.

Därför bör du försäkra din katt