Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
För den lille finsmakaren
Kan man ha innekatt i lägenhet? Ja, det kan man! Katter trivs oftast alldeles utmärkt i en lägenhet. Men du behöver ordna så att missen kan använda lägenhetens yta på bästa sätt till att leka och få utlopp för sina instinkter. Annars finns det risk för att den blir uttråkad och ger sig på dina grejer istället! Det finns också lite regler som du behöver ha koll på.
Hur stor lägenhet (antal kvadratmeter och antal rum) man bör ha för att skaffa katt finns det egentligen inget bra svar på – för det beror på situationen. Alla missar är olika, en del trivs alldeles utmärkt på en liten yta, andra behöver mer spelrum. Här spelar rasen viss roll så det gäller att välja kattras med omsorg.
Sedan är det inte bara storleken på lägenheten som spelar roll, utan också hur många katter du ska ha. Det är inte tillåtet att ha hur många katter som helst (då måste man söka tillstånd) och varje katt måste ha en viss yta att röra sig på. Så ju mindre yta desto färre katter får det plats. Tänk också på att varje katt behöver sina egna saker (mat- och vattenskålar, kattlåda, sovplats och så vidare) – och det måste också få plats!
Om du är fundersam på vilka regler som gäller så är Jordbruksverkets hemsida ett bra ställe att få mer kunskap.
Du behöver inte fråga din hyresvärd eller bostadsrättsförening om lov innan du skaffar katt. De kan bara neka dig att ha katt i din lägenhet om det finns så kallade “sakliga skäl”, till exempel att du bor i ett hus som är anpassat för allergiker.
Däremot om du ska ha en innekatt i lägenhet, måste du hålla koll på att din katt inte förstör eller rör sig i gemensamma utrymmen där den inte får vara. Om du bor i en hyreslägenhet kan du bli ersättningsskyldig för skador som din katt orsakat på lägenheten. Vissa bostadsrättsföreningar har regler för gemensamma utrymmen och bostadsrättsföreningens mark. Kanske är det så att din misse inte får vara i till exempel tvättstugan?
Om din katt ska vara ute är du skyldig att se till att den inte stör eller skrämmer dina grannar. Som hyresgäst riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt om det skulle bli stora problem.
Några av de vanligaste klagomålen på katter i bostadsområden är höga ljud (särskilt om våren!), att katten uträttar sina behov i rabatterna eller barnens sandlåda. Eller att katten går in i grannarnas lägenheter eller tar en tupplur i deras utemöbler.
Katter med lite mindre energi trivs generellt sett bättre på en mindre yta, men det betyder inte att en aktiv katt inte kan göra det. Om du är hemma mycket och är beredd att lägga ner tid på att aktivera din misse så kan även en livlig individ trivas alldeles utmärkt på en liten yta. Välj helt enkelt en katt som kan frodas i den miljö du kan erbjuda och som passar din livssituation!
Vilken katt passar mig?
Har du funderat på att adoptera en vuxen katt? Då vet du redan från början vilken personlighet den har!
Nyfiken på olika kattraser? Läs mer hos SVERAK, Sveriges kattklubbars riksförbund
Att skapa en miljö där katten trivs är viktigt oavsett hur du bor. En katt behöver massor av möjligheter att aktivera sig och leva ut sina medfödda instinkter och behov – leka, jaga, klösa, klättra, spana, gömma sig, vila. Särskilt om den är en innekatt i lägenhet och inte får tillfälle att rasa av sig utomhus. Det är oftast när katter blir uttråkade som de börjar ställa till med ofog, som att klösa sönder din soffa.
Om du ska ha din innekatt i en lägenhet på en liten yta behöver man vara lite mer kreativ och tänka utanför boxen för att allt ska få plats. Då är det bra att tänka på att en katt använder hela lägenheten, inte bara golvet. Så jobba på höjden också!
Om du bor med din katt i en lägenhet som har balkong är det klokt att näta in balkongen så att din misse inte kan ramla ner och skada sig. Om balkongen är mer än fem meter över marken är det till och med ett måste, enligt Jordbruksverkets föreskrifter. Tänk på att om du bor i en hyresrätt ska det vara möjligt att återställa balkongen till ursprungligt skick igen när du flyttar. Om du bor i en bostadsrätt bör du stämma av med styrelsen först eftersom det kan finnas regler för hur fasaden får förändras.
Att klösa är ett naturligt beteende för katten och sätt för den att doftmarkera och visa var den bor. Om du inte förser din katt med saker som den FÅR klösa på kan det hända att den ger sig på dina möbler och väggar i stället. Då är det bra att ha en klösbräda!
En katt är nyfiken och gillar att utforska sin omgivning! Kattsäkra hemmet, både från sådant som kan skada katten och sådant som katten kan ha sönder så slipper du tråkigheter.
En vuxen katt kan vara ensam, men inte för länge. Katter behöver sociala kontakter. Om du är borta länge på dagen behöver din kisse en stimulerande miljö och om du ska resa bort är det viktigt att någon annan tar hand om den ordentligt under tiden.