Få katten att sluta klösa på möbler

Katter behöver saker att klösa på. Det är ett naturligt beteende och ett sätt att visa var de bor. Om de inte har tillgång till saker som de får klösa på finns det risk att de ger sig på dina möbler och väggar i stället. Här får du tips om hur du får katten att sluta klösa på möbler.

Katter klöser på möbler – ett naturligt beteende

Katter har ett naturligt behov att klösa på saker. Därför bör du ha en klösbräda, ett klösträd eller annan typ av klösmöbel. Klösandet fungerar som stretching för katten, aktivering, revirmarkering och som underhåll av kattens klor. De har doftkörtlar i sina tassar och när de klöser så markerar de med en doft (som vi människor inte kan känna) där de klöser. De visar var de bor!

Katter och revirmarkering

Innekatter har sitt hem som sitt revir och vill visa att de bor där. Om katten inte har något bra ställe att klösa på, som ett klösträd, kan det bli problem. Då kan den ge sig på möbler och väggar. Det kan vara bra att tänka på om du försöker få din katt att sluta klösa på möbler.

Katten klöser gärna i rum där människor, till exempel gäster, ofta vistas. Därför blir soffor ofta vanliga mål för klösandet eftersom de är både sköna att klösa på och står bra placerade. Katter vill också klösa i rum där människor kommer in i hemmet, alltså hallen.

Placera klösbrädan högt

Katter klöser gärna ganska högt för att sträcka ut sig och för att visa vem som kan klösa högst. För att få katten att sluta klösa på möbler, placera en klösbräda, klösträd eller klösmöbel i rummet och låt den vara högre än till exempel soffan. Då kan klösträdet snabbt bli mer attraktiv än möblerna. Om du inte har plats för en stor klösmöbel så finns det även praktiska klösbrädor att fästa på väggen. De kan du sätta upp på lagom höjd för just din katt.