Aktivera katt i lägenhet – 4 tips för innekatter

En innekatt får inte utlopp för sin rovdjursinstinkt på samma sätt som en utekatt. För mycket överskottsenergi kan göra att din katt istället avreagerar sig på möbler och annat mindre lämpligt. Därför behöver du aktivera din katt i lägenheten. Aktiviteter som stimulerar både kropp och knopp håller din katt frisk och glad.

Det finns mycket kul du kan göra tillsammans med din misse men det finns även leksaker där den kan aktivera sig på egen hand. Här kommer tips på hur du kan aktivera din innekatt.

1. Gör dina egna kattleksaker

Leksaker som kan aktivera en katt i lägenhet behöver inte vara dyrt. Bygg en tunnel av en kartong eller klipp av handtagen på en tom pappkasse så sköter din katt resten. Även ihoprullade strumpor, pingisbollar och korken från en PET-flaska brukar vara skoj. Bara fantasin sätter gränser!

2. Låt din katt leta efter sin mat

Din katt kommer älska att få leta efter sin mat på samma sätt som ett rovdjur letar efter sitt byte ute i naturen. Göm och lägg ut torrfoder på olika ställen i hemmet och låt din misse söka. Under stolen, bakom blomkrukan eller ovanpå klätterträdet. Detta är perfekt för att aktivera din innekatt, var kreativ!

Det finns även utmärkta lekar för att aktivera din innekatt  och speciella matskålar gjorda för att din katt ska få stimulans. Eller varför inte göra dina egna? Använd en tom äggkartong eller en toarulle som du lägger några godbitar i, eller fyll din leksak med kattmynta. Dessa gör att din misse behöver kämpa lite mer, precis som ute i det vilda.

3. Aktivera din katt i lägenheten med trick

Apport, vacker tass och sitt är perfekt att aktivera katten i lägenheten med. När man pratar om trick dras ofta tankarna till hundar men faktum är att även katter kan lära sig kommandon. Det krävs en del träning och tålamod men det går. Det handlar bara om att alltid använda samma kommando och att belöna. Positiv uppmuntran är den bästa sättet för att lära sitt husdjur något.

4. Ge din innekatt en bit av naturen

Du kan också aktivera din innekatt ute i den friska luften. Införskaffa en sele och ett koppel till din misse så att ni kan gå ut på kortare promenader. Där finns det mycket spännande att titta och nosa på och många katter tycker till exempel om att äta gräs då det hjälper dem med matsmältningen. Finns det ingen möjlighet till detta finns det speciellt kattgräs att köpa som du kan ha i ditt hem.

Har du en balkong i ditt hem kan du aktivera innekatten där genom att den får titta på fåglar och andra djur som går förbi, det brukar vara spännande. Se bara till att kattsäkra den med hjälp av nät så att ingen olycka sker.