Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
För den lille finsmakaren
Att klippa klor på sin katt kan kännas obehagligt, både för dig och för din misse. Men det är nödvändigt. Vill du undvika klösmärken på möbler, kattkompisar och andra familjemedlemmar är det bra om du håller koll och klipper kattens klor någon gång ibland.
Hur ofta du behöver klippa din katts klor beror på hur aktiv den är. På en utekatt behöver man sällan klippa klorna eftersom de slits ner av sig själv. Dessutom har den större användning av längre klor när den klättrar i träd eller försvarar sig. Håll dock ett öga på det ändå så att de inte växer in i trampdynan. Märker du att de börjar göra det, får du klippa kattklorna.
På en innekatt växer däremot klorna fortare än de slits och det kan därför vara bra att hålla koll på längden. Därför kan det vara bra att klippa kattens klor regelbundet om den är mest inomhus. Det finns annars en risk att den kompenserar genom att klösa på möbler. Och det vill vi ju inte. Ett tips kan vara att köpa ett klösträd eller en klösbräda för att hålla tassarna i styr.
Behöver katten en klösbräda?
Klipp din katts klor när den är lugn och trygg, till exempel när den precis har sovit. Om du avbryter kattens lekstund är risken större att den protesterar. Ett tips är att vara två som kan hjälpas åt och skulle din misse tycka att det är jobbigt kan du börja med att klippa några kattklor åt gången.
Det kan vara en god idé att, redan när din katt är liten, klippa kattklorna som en trevlig rutin. Klappa och belöna din kattunge med godis och ta det försiktigt om du märker att den blir stressad. Du kan börja med att öva att bara få hålla i tassen. När detta känns bekvämt för din misse kan du börja att bekanta den med klosaxen genom att försiktigt låta den vidröra klon. När detta känns bekvämt kan du testa att klippa av en klo och därefter belöna med en godisbit. Ta det långsamt så ska du snart se att du får klippa sin katts klor.
Katten lägger mycket tid på att hålla sin päls ren och fin och gillar att tvätta sig, gärna flera gånger om dagen. Även om de själva håller sig rena kan det vara bra att som ägare vara uppmärksam på pälsen för att motverka hårbollar och tovor. Se pälsvården som lite extra gostid med din misse. Men vad kan man göra för att motverka hårbollar hos sin katt?
Kattens tänder är väldigt lika människans – vill du slippa problem krävs det att du tar hand om dem. De vanligaste problemen hos katter är tandsten och plack vilket enkelt går att förebygga genom att bara hålla ett extra öga på kattens tänder och mun. Introducera att borsta tänder på din katt i tidig ålder för att vänja din katt.
Katter älskar att busa och jaga. Här får du tips på 10 skojiga lekar som ger katten utlopp för sina jaktinstinkter och samtidigt hjälper till att stärka banden mellan er.
En innekatt får inte utlopp för sina rovdjursinstinkter på samma sätt som en utekatt. Ibland kan det leda till att missen ger sig på dina grejer för att få utlopp för sin överskottsenergi. Om inte du hinner före! Avled din pälskling med några enkla aktiviteter.