Så markerar katter revir

Katter kommunicerar med dofter. Att din katt markerar revir genom att kissa eller klösa på möbler är inte ovanligt och det är ett naturligt behov som finns hos alla missar. I vissa fall gör din misse det av ren naturlig instinkt men ibland markerar katter revir för att den känner sig orolig och då finns det saker du kan göra för att den ska känna sig trygg igen.

Om din katt kissar inne  – tänk på det här

Att din katt kissar inne  kan kännas frustrerande, speciellt på möbler och textilier. Urin är den starkaste revirmarkeringen och är väldigt vanlig hos framförallt okastrerade hankatter.

Skulle din katt kissa inne, markerar katten revir. Det är viktigt att du rengör ytan ordentligt så att din katt inte går dit för att kissa igen. Tänk även på att aldrig skrika på din katt för att den gör fel. Den förstår inte att den gör något dumt, eftersom den bara följer sin naturliga instinkt. Markerar katten revir, kan det  dessutom vara stressrelaterat och du gör det därför bara värre genom bestraffning.

I de allra flesta fall försvinner problemet genom att kastrera sin katt. Kastrering är inte bara bra mot urinmarkering utan har även andra positiva hälsofördelar samt minskar antalet hemlösa katter runt om i landet.

Därför är det bra att kastrera sin katt

Klösa på möbler – katten markerar revir

Att din katt klöser på möblerna kan dels vara för att vässa klorna men det kan även vara en markering av kattens revir. Det finns ett ämne i din katts trampdynor som din katt använder för att doftmarkera och väggar samt textilier i dess närhet är därför ett lätt byte.

Vill du undvika att katten markerar revir och klöser på  dina möbler kan du erbjuda din katt bra klösmöjligheter i form av klösträd eller klösbräda.

Behöver min katt en klösbräda?

Din katt stryker sig mot dig av omtanke

När din misse kommer fram och stryker sig mot ditt ben kan det dels vara för att den vill säga hej eller bara gosa en stund, men det kan också bero på att katten markerar revir på dig. Din katt har speciella doftkörtlar på kinder, haka, läppar, tinningar och svansrot vilket gör att den gärna stryker sig mot saker för att doftmarkera. Det är  ett sätt för missen att visa att den tycker om dig.