Din katts kroppsspråk – det här betyder det

Ibland är den glad och ibland är den frustrerad. Din katt har många olika sinnesstämningar, precis som vi människor. Genom att titta på kattens kroppsspråk, kroppshållning, svans och ansiktsuttryck kan du enkelt ta reda på hur din katt tänker och känner.

Kattens kroppsspråk talar om hur den mår

Man kan tycka att katter är svåra att läsa av men faktum är att det finns många tydliga signaler genom kattens kroppsspråk som kan tala om för dig hur din misse mår.

När katten är fokuserad

När din katt är på jakt efter något eller koncentrerar sig märks detta tydligt i kattens kroppsspråk. Det går till exempel att se på din katts pupiller som då dras ihop. Öron och morrhår riktas framåt och kroppen riktar mot den punkt som katten koncentrerar sig på. Om din katt fokuserar på ett byte brukar kroppen ligga lågt mot marken och kattens svanstipp kan vicka fram och tillbaka när den gör sig redo att anfalla.

När katten är glad

När din misse är glad är du glad. Det är ganska enkelt att se tecken på glädje hos kattens kroppsspråk och du känner förmodligen igen de flesta.

När katten sitter avslappnat med öronen upprätt och riktade framåt eller om den ligger ner med tassarna instoppade under sig kan du vara säker på att din katt känner sig nöjd med tillvaron. Morrhåren är förmodligen avslappnade och svansen ligger stilla. Ögonen blinkar mjukt eller är halvöppna och om din katt står upp hålls svansen ofta högt med tippen lätt böjd.

När katten är orolig

Din katt blir lätt ängslig och orolig i nya situationer och omgivningar. Om du ser på kattens kroppsspråk att den sänker huvudet, kurar ihop sig och höjer ryggen kan det vara tecken på att din katt är orolig. Morrhåren brukar ofta dras mot sidan för att se mindre hotfull ut. Om morrhåren riktas framåt kan detta vara ett tecken på att den vill vara beredd för attack eller flykt. Om din katts svanstipp svänger från sida till sida är detta ett tecken på oro.

När katten är rädd

Det är inte kul att se sin misse rädd. Om din katt sänker huvudet med öronen och morrhåren platt mot huvudet är detta ett tecken på att den känner sig rädd. Vissa springer och gömmer sig medan andra sträcker ut benen och skjuter upp ryggen för att se större ut. Ögonen spärras upp och ofta börjar den även att väsa.

När katten är arg

Är din katt provocerad eller ilsken bör du låta den vara ifred. En arg katt kan bete sig väldigt olika men känner du din katt väl märks det tydligt att beteendet är annorlunda. Antingen är den helt tyst eller så börjar den väsa. Du ser på kroppsspråket att öronen lägger sig platt mot huvudet och svansen kan både stå rakt ut men även linda sig runt eller under kroppen. Ögonen är fokuserade och morrhåren är styva och riktade bort från ansiktet.

Detta försöker din katt säga dig – tolka kattens olika ljud