Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
För den lille finsmakaren
En katt kan vara ensam, men inte för länge. Även om katter inte är utpräglade flockdjur så som hundar är, vill de ändå ha sällskap. Så hur länge kan en katt vara ensam? Jordbruksverkets riktlinjer säger att en katt ska ha tillsyn minst två gånger per dygn.
Om du reser bort är det viktigt att katten får ordentlig tillsyn minst två gånger per dygn. Mer än så får en katt inte vara ensam och det räcker inte med att någon bara ställer fram ny mat. Katter har behov av sociala kontakter och mår bra av att träffa människor och andra djur.
Om du ska lämna din katt ensam en längre stund är det bra om den har en stimulerande miljö att vistas i.
Utekatter har naturligt en ganska stimulerande miljö, men de vill ändå gärna ha tillgång till sovplats inomhus, ställen att gömma sig på och saker att vässa klorna på.
För innekatter är det extra viktigt med en bra miljö. Ska du lämna katten ensam under dagen kan du inreda med större klösmöbler eller använda aktiveringsleksaker för foder för att katten ska kunna aktivera sig medan du är borta.
Många katter gillar också att ha en kattkompis, särskilt om de är innekatter.
Hur länge kan jag lämna katten ensam under dagen? De allra flesta katter klarar sig, till skillnad från hundar, utan problem med att du är borta under dagen för att jobba.
Däremot finns det vissa raskatter som har väldigt stora behov av socialt umgänge och aktivering. Siameser, orientaler och liknande katter är otroligt sällskapssjuka och kan må dåligt av att bli lämnade ensamma för länge. Katter som bengaler har mycket energi och behöver en hel del aktivering.
Tänk på hur din frånvaro påverkar katten om du funderar på att skaffa katt och på vilken sorts katt du i så fall vill ha.
Du bör inte lämna en kattunge ensam för länge. När kattungen kommer hem till dig har den precis skilts från sin mamma och sina syskon och behöver mycket lek och gos. De första dagarna efter hemkomst bör den inte lämnas ensam alls, utom för väldigt korta stunder.
Kattungar under 12 veckor får inte skiljas från sin mamma annat än tillfälligt. Först vid 12 veckors ålder är de redo att klara sig på egen hand och får då skiljas från kattmamman permanent. En kattunge som skiljts från sin mamma för tidigt riskerar att utveckla ett tröstbeteende och börja snutta på saker, till exempel filtar. Den har heller inte fått chansen att lära sig vett och etikett från sin mamma och kan lätt bli aggressiv eftersom den inte vet var gränserna går.
Alla katter är lite olika. Vilken katt som passar bäst för dig beror mycket på hur din situation ser ut och vad du vill ha ut av relationen med din katt. Långbenta, slanka katter är ofta mer aktiva, medan lite lägre, stabbigare katter ofta är lugnare. Redan i kattungekullen brukar man kunna urskilja en katts temperament och personlighet. Om du väljer att adoptera en katt från ett katthem kan de ofta hjälpa till att matcha dig med en katt som passar dina förutsättningar.
Det första året får du räkna med att investera en hel del pengar i din katt. Det är då den ska ID-märkas, vaccineras och kastreras. Om du inte haft katt tidigare kommer du också att behöva köpa lite nya saker. De kommande åren kan du räkna med att behöva lägga ut minst 5-10.000 kronor per år.
Det finns många hemlösa katter i Sverige. När du adopterar en katt från ett katthem får du alltid en katt som är veterinärbesiktad, vaccinerad, ID-märkt och kastrerad (om den är gammal nog). Eftersom katthemmen oftast har väldigt bra koll på sina katters personlighet kan de också matcha dig med en katt som passar just din livssituation.