Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
För den lille finsmakaren
Även om sommaren är känd för att vara fästingarnas mest aktiva period kan fästingsäsongen sträcka sig så långt som mellan mars-oktober. För att undvika att din katt får fästingar, är det viktigt att du är vaksam och tar bort fästingar från katten så fort som möjligt. Det är viktigt eftersom det kan leda till sjukdomar som Anaplasma och Borrelia, eller att den för vidare parasiten till andra djur och familjemedlemmar. Vi ger dig tips på hur du skyddar din katt mot fästingar på bästa sätt!
Bor du i ett fästingtätt område är det viktigt att du ser till att skydda din katt mot fästingar innan det är försent. Det finns många olika förebyggande alternativ som har en hög effekt mot fästingar på katt, och vilken som passar just din misse beror på.
Det finns bland annat en spray-variant som appliceras över hela katten, men även spot-on-droppar som du applicerar längs nacken och som därifrån sprids till hudens fettfilm och päls. Det är däremot viktigt att du kontrollerar att fästingmedlet är godkänt för just katter då fel preparat kan vara giftigt. Det finns även fästinghalsband och tabletter om det passar din katt bättre.
Ha som rutin att gå igenom pälsen regelbundet, gärna flera gånger om dagen för att kolla fästingar på din katt. Se det som en extra gosstund med din misse. Kamma igenom pälsen med en tät kam för att avlägsna fästingar som inte hunnit bita sig fast ännu, men se även till att kontrollera att det inte sitter fast några fästingar på kattens hud.
Ta bort fästingen på katten direkt. Det finns speciella fästingborttagare att köpa på apotek men en vanlig pincett fungerar även det. Håll dig lugn och klappa din katt med mjuka rörelser samtidigt som du tar bort parasiten för att inte göra din katt obehagad. Det kan vara svårt att avlägsna en fästing på katten som bitit sig fast, se därför till att ta tag så nära huden som möjligt och dra rakt ut för att få med hela fästingens kropp.
Efter att du har tagit bort fästingen på katten, kan det uppstå en sårskorpa och rodnad vid bettet som kan klia. Detta är vanligt och försvinner efter några dagar. Skulle såret vara infekterat är det viktigt att du tvättar det och är uppmärksam på om det skulle förvärras eller inte vill läka som det ska.
Ibland kan även delar av fästingen, så som ben eller huvud, sitta kvar i kattens hud. Det är inte farligt och försvinner vanligtvis av sig själv. Var däremot vaksam! Ofta känner du din misse så pass bra att du märker om något är på tok. Uppsök veterinär om du märker att din katt får feber, muskelvärk eller blir tröttare än vanligt.
Katten lägger mycket tid på att hålla sin päls ren och fin och gillar att tvätta sig, gärna flera gånger om dagen. Även om de själva håller sig rena kan det vara bra att som ägare vara uppmärksam på pälsen för att motverka hårbollar och tovor. Se pälsvården som lite extra gostid med din misse. Men vad kan man göra för att motverka hårbollar hos sin katt?
Vaccinationer skyddar inte bara din misse utan hjälper också till att stoppa spridningen av sjukdomar som kattpest och kattinfluensa. Även innekatter behöver vaccineras eftersom människor kan överföra smitta mellan katter. Om du ska resa med din katt kan den behöva tilläggsvaccinationer.
Vi på Mjau älskar katter, långhåriga som korthåriga! Men vi vet, katthår på kläder och möbler kan reta gallfeber på vem om helst och ibland leda till oro. Här kommer tre tips på pälsvård för katten, och hur du tar hand om envisa katthår.