Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
Smakrik våtmat för den lille finsmakaren
Att socialisera en kattunge är viktigt. Det gör att man i lagom takt vänjer den vid världen omkring sig så att den inte ska bli rädd och stressad av exempelvis busiga barn, dammsugaren eller andra djur i hemmet.
En katt som socialiseras på rätt sätt får bra förutsättningar att växa upp till en lugn och trygg katt som mår bra och njuter av alla sina nio liv.
Tiden då en kattunge är som mest öppen för nya erfarenheter brukar man kalla för socialiseringsperioden eller socialiseringstiden. Perioden när du kan socialisera din katt infinner sig när den är mellan 2 och 7 veckor gammal. Eftersom kattungen då fortfarande bor hos uppfödaren har hen en viktig roll i att presentera livet med allt vad det innebär för de små missarna. När kattungen sedan flyttar hem till dig när den hunnit bli 12 veckor gammal måste du fortsätta det jobb som uppfödaren påbörjat.
Introducera din kattunge för nya saker i sin egen takt. Försök aldrig att tvinga eller skynda på något. Var uppmuntrande och frikostig med beröm och gos!
Här är exempel på saker som är bra att vänja kattungen vid:
Socialisera inte kattungen med för många nya människor på en gång. Första gången kan två personer vara lagom. När den känner sig avslappnad med de nya personerna kan du gärna låta dem bjuda kattungen på en godbit och leka med den en stund. Då lär den sig se nya människor som någonting positivt och roligt.
Kattungar och barn gillar båda att leka och har ofta fantastiskt roligt tillsammans. Men barn är också intensiva och förstår inte alltid var gränserna går. Introducera din kattunge för ett barn i taget så blir det inte så stimmigt för kattungen. Var också noga med att lära barnet att kattungen inte är en leksak och att man måste vara försiktig. Förklara också för barnet att man inte får störa en kattunge som sover. De behöver precis som barn sova mycket för att utvecklas.
Lämna aldrig barn och kattungar ensamma eftersom det lätt kan ske en olycka om barnet blir för ivrigt och börjar jaga katten eller om barnet hamnar i vägen för kattens jaktinstinkter. Kattungetänder och klor är vassa!
Som katt och hund är ett vanligt sätt att beskriva två individer som inte helt kommer överens med varandra, och det ligger någonting i det. Katter och hundar harett komplicerat förhållande till varandra och det har sina naturliga förklaringar. Men det betyder inte att de inte kan bli vänner och trivas ihop. I den här artikeln förklarar kattexperten Elin Hirsch hur du introducerar en katt och en hund för varandra, steg för steg.
En katt är nyfiken och gillar att utforska sin omgivning! Kattsäkra hemmet, både från sådant som kan skada katten och sådant som katten kan ha sönder så slipper du tråkigheter.
Om du hämtat en 12 veckor gammal kattunge eller en vuxen katt är den troligtvis redan rumsren, men den behöver ändå lära sig att gå på lådan i sitt nya hem. Det brukar gå ganska snabbt och enkelt eftersom katter är renliga djur. Tänk på att placera lådan på en lugn plats och använd en sand som katten gillar.
Har du bestämt dig för att låta din katt gå ut? Tänk på vilken miljö du bor i och låt din katt upptäcka lite i taget så att det inte blir för mycket på en gång. Och glöm inte att ID-märka och kastrera din katt om den ska gå lös ute!