Att socialisera en kattunge

Att socialisera en kattunge är viktigt. Det gör att man i lagom takt vänjer den vid världen omkring sig så att den inte ska bli rädd och stressad av exempelvis busiga barn, dammsugaren eller andra djur i hemmet.

En katt som socialiseras på rätt sätt får bra förutsättningar att växa upp till en lugn och trygg katt som mår bra och njuter av alla sina nio liv.

Socialisera kattungen mellan 2-7 veckor

Tiden då en kattunge är som mest öppen för nya erfarenheter brukar man kalla för socialiseringsperioden eller socialiseringstiden. Perioden när du kan socialisera din katt infinner sig när den  är mellan 2 och 7 veckor gammal. Eftersom kattungen då fortfarande bor hos uppfödaren har hen en viktig roll i att presentera livet med allt vad det innebär för de små missarna. När kattungen sedan flyttar hem till dig när den hunnit bli 12 veckor gammal måste du fortsätta det jobb som uppfödaren påbörjat.

Låt invänjningen ta tid

Introducera din kattunge för nya saker i sin egen takt. Försök aldrig att tvinga eller skynda på något. Var uppmuntrande och frikostig med beröm och gos!

Här är exempel på saker som är bra att vänja kattungen vid:

Nya människor

Socialisera inte kattungen med för många nya människor på en gång. Första gången kan två personer vara lagom. När den känner sig avslappnad med de nya personerna kan du gärna låta dem bjuda kattungen på en godbit och leka med den en stund. Då lär den sig se nya människor som någonting positivt och roligt.

Barn i lekåldern

Kattungar och barn gillar båda att leka och har ofta fantastiskt roligt tillsammans. Men barn är också intensiva och förstår inte alltid var gränserna går. Introducera din kattunge för ett barn i taget så blir det inte så stimmigt för kattungen. Var också noga med att lära barnet att kattungen inte är en leksak och att man måste vara försiktig. Förklara också för barnet att man inte får störa en kattunge som sover. De behöver precis som barn sova mycket för att utvecklas.

Lämna aldrig barn och kattungar ensamma eftersom det lätt kan ske en olycka om barnet blir för ivrigt och börjar jaga katten eller om barnet hamnar i vägen för kattens jaktinstinkter. Kattungetänder och klor är vassa!