Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
Smakrik våtmat för den lille finsmakaren
Har du bestämt dig för att låta din katt få gå ut och bli en utekatt? Här kommer några råd som är bra att ha med sig för att göra det så säkert som möjligt. Släpp bara ut din misse om den verkligen är mogen för det.
Det är viktigt att du ser dig omkring där du bor. Passar området för att låta en katt ströva fritt? Katter lär sig visserligen snabbt vilka faror som ska undvikas ute i naturen, men en hårt trafikerad väg innebär alltid en risk. Katter gillar naturen, så om du bor nära en skog, eller har tillgång till en lummig gård kommer din utekatt trivas bra.
När katten väl ska släppas ut, låt din katt upptäcka lite i taget. Börja gärna med att ha den i koppel och gå ut med din katt i närheten av hemmet. Nästa steg är att vara ute samtidigt som katten så att den inte strövar ensam innan du vet att den hittar hem.Tids nog kan du låta katten undersöka större områden, tills den till slut får gå helt fritt. Men kom ihåg att bara släppa ut katten när den är mogen för det. Denna ålder kan vara vid 9-12 månaders ålder. Tidigare än så är det tyvärr risk för att den råkar ut för en olycka eftersom små missar är så nyfikna. När de är små har de också svårare att försvara sig mot vuxna katter eller andra djur.
Belöna din lilla utekatt med mat när den kommer hem igen. Om katten ska variera sina hem mellan olika platser, exempelvis ett lantställe behöver du vänja den även vid den nya utemiljön.
Vi vill påminna om att ID-märka din katt. En ID-märkning gör att chansen är större att du får tillbaka din kisse om den skulle springa bort. Du ID-märker en katt genom ett mikrochip i nacken eller en tatuering i örat. Glöm inte att den måste registreras efter du id-märkt den. Id-märkning av katter blir obligatoriskt från årsskiftet 2022/2023. Läs mer här
Om du har en utekatt, glöm då inte att kastrera den! Det gäller både honor och hanar. Kattungar som föds ute i det vilda är en bidragande orsak till att vi har 100.000 hemlösa katter i Sverige. För att undvika oönskade kattungekullar har Jordbruksverket nyligen skärpt reglerna kring vad som gäller om man som kattägare väljer att ha utekatt.
När en katt är 3 månader är oftast alla vaccinationer på plats och när den är mellan 4–6 månader är den förhoppningsvis kastrerad. Däremot är det viktigt att din katt är mogen innan du släpper ut den. Många katter behöver så mycket som ett år i hemmet innan den är redo för att möta den stora världen. En liten utekatt riskerar att bli bortjagad av större katter som försvarar sitt revir.
Sedan den 1 januari 2023 är det obligatoriskt med ID-märkning och registrering av katter. Lagen tydliggör ägaransvar och gör det enklare att spåra bortsprungna katter.
Att kastrera katten har många fördelar, inte minst förhindrar det att oönskade kullar föds. Det vanligaste är att man kastrera en kattunge när den är 5-6 månader. En del katter blir könsmogna tidigare så håll din katt under uppsikt så att den inte bidrar till oönskade kullar.
Vaccinationer skyddar inte bara din misse utan hjälper också till att stoppa spridningen av sjukdomar som kattpest och kattinfluensa. Även innekatter behöver vaccineras eftersom människor kan överföra smitta mellan katter. Om du ska resa med din katt kan den behöva tilläggsvaccinationer.