Fem vanliga myter om katter

Har katter nio liv, kan de inte lära sig konster och trivs de bäst ensamma? Myterna om katter är många. Vi på Mjau har listat några myter om katter och synat dem i sömmarna.

Katter har nio liv

Alla har säkert hört sägningen Katter har nio liv. Men var kommer det ifrån, och är det sant eller falskt?

Exakt varifrån det här påståendet kommer vet man inte. Myten finns över hela världen, även om antalet liv katter har kan variera beroende på vilket land du besöker. I Spanien säger man exempelvis att en katt har sju liv, och i Turkiet sex.

Katter har otrolig kroppskontroll och landar oftast på fötter, vilket kan vara en anledning till att man tänker att katter är överlevare. Men faktum är att katter precis som alla djur behöver omvårdnad för att ha ett långt och tryggt liv.

Katter och hundar kan inte bli vänner

Att hundar och katter är svurna fiender är en sägning som hänger kvar sedan gammalt. Myten har till och med gett upphov till uttrycket ”som katt och hund” om de som inte kan hålla sams. Men det finns inget som säger att hundar och katter inte kan bli goda vänner, om man tar det varsamt och låter dem vänja sig med varandra.

Läs mer om hur du introducerar katter och hundar med varandra på bästa sätt.

Katter klarar sig i det vilda

Många tror dessvärre att katter, till skillnad från hundar, klarar sig själva ute det vilda. Men det stämmer inte. Även katter är domesticerade och behöver oss människor för att klara sig. Trots detta finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Hemlösa katter har ett hårt liv med sjukdomar, skador och brist på mat.

Så här jobbar vi på Mjau för att utrota katthemlösheten

Katter trivs bäst ensamma

Katter är självständiga djur – det stämmer. Men trots detta är de sociala och mår bäst av att umgås med människor eller andra djur. En fullvuxen katt måste ha tillsyn minst två gånger om dagen, och kattungar, seniora eller sjuka katter bör ses efter ännu oftare.

Att en katt kan lämnas ensam under en längre tid med endast tillgång till mat och vatten är inte bara fel, det är dessutom olagligt. Enligt svensk djurskyddslagstiftning är det olagligt att lämna sin katt ensam hemma en hel dag utan tillsyn.

Katter kan inte lära sig konster

Sitt, ligg och rulla runt! Många tror att konster som dessa bara är för hundar, men det stämmer inte. Även katter kan lära sig det mesta, bara belöningen är tillräcklig.

Hitta något gott som väcker din katts intresse och sen är det bara börja öva. Katter, precis som hundar, kommer efter ett tag att förstå kopplingen mellan rätt rörelse och en god belöning. Många myter om katter är just det, myter.