Kattmynta – effekt på din katts sinnesstämning

Vissa gillar det och vissa gillar det inte alls. Kattmynta är en växt med många användningsområden och det har visat sig att alla katter reagerar olika på ämnet. Vi har samlat allt du behöver veta om kattmynta, kattmyntans effekt och hur du kan använda det!

Vad kattmynta är och hur det fungerar

Kattmynta är en blommig växt som växer fritt runt om i världen och är helt ofarlig för din misse. Den aromatiska örten innehåller ett ämne som heter Nepetalakton som sägs påminna om kattens feromoner och parningssignaler vilket gör den väldigt attraktiv för de allra flesta katter.

Vanligtvis har kattmyntan effekt  upp till 15 minuter och det kan därefter ta timmar innan din katt reagerar igen.

Kattmyntans effekt – alla katter reagerar olika

Kattmyntans effekt  är svår att förutse då alla katter får olika reaktion – faktum är att vissa inte bryr sig alls.

Många katter blir energiska av kattmynta och kan upplevas smått galna eller som att de är i extas medan andra blir lugna och somnar. Vissa kattägare upplever även att deras katt börjar dregla, jama eller spinna som en följd av kattmyntan och det är inte ovanligt att den slickar eller tuggar i sig bladen. Detta är inte farligt, men en för stor mängd kattmynta kan i värsta fall orsaka lindrigare magbesvär som dock går över.

Tips på hur du kan använda dig av kattmynta

Kattmyntan finns i flera olika former och varianter – både färsk, torkad, som spray och olja. Lär känna just din katt och hur den reagerar på kattmyntans effekt  för att veta hur du bäst använder detta fantastiska doftämne.

  • Får din katt en lite mer sövande effekt kan du använda det i lugnande syfte om din katt är uppe i varv eller verkar stressad.
  • Har du svårt att aktivera din katt kan du använda dig av det för att göra leksakerna mer attraktiva. Det finns många leksaker med torkad kattmynta i butik men du kan enkelt göra egna hemma.
  • Är din misse orolig inför resa kan du använda dig av kattmynta. Det finns bland annat godis och tuggpinnar som du kan lägga i transportburen för en lugnande effekt. Tänk däremot på att inte testa detta första gången då det för vissa katter kan ge motsatt effekt.
  • Om din katt klöser på möbler i hemmet kan du använda dig av kattmynta-spray på klösbrädan eller klösträdet för att uppmuntra till att vässa klorna där istället.