Naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser
Helfoder med extra kosttillskott och protein
För den lille finsmakaren
Katter och hundar har ett lite komplicerat förhållande till varandra och det har sina naturliga förklaringar. Men de kan bli kompisar och trivas riktigt bra tillsammans om du ger dem rätt förutsättningar. I den här artikeln har vi med hjälp av Elin Hirsch, filosofie doktor i etologi med inriktning på kattens beteende, samlat några tips på hur du kan introducera katt och hund för varandra . Följ steg för steg-guiden!
Historiskt sett ligger det en hel del i talesättet “som hund och katt”. Tamkatten så som vi känner den idag härstammar från den afrikanska vildkatten som är både ett rovdjur och bytesdjur för större rovdjur, såsom hunddjur. Förvildade tamkatter kan också idag falla offer för hundar.
Men det betyder inte att katter och hundar aldrig kan bli kompisar med varandra, det kan de absolut! Vi som mattar och hussar måste bara se till att skapa bra möten där erfarenheten av varandra blir en positiv upplevelse. Det finns några faktorer som påverkar hur bra det går att introducera katt och hund och för att de ska forma en bra relation till varandra.
Det blir enklare att introducera din katt för en hund om åtminstone en av dem är så kallad juvenil. Det betyder att antingen ska katten vara under 6 månader eller så ska hunden vara under 1 år. När en kattunge är inne i sin socialiseringsfas (den pågår mellan 2 och 7 veckors ålder) har den som allra lättast att knyta an till andra djurarter.
Det går absolut att introducera två vuxna katter och hundar för varandra också, men det kräver oftast lite mer tid och att du tänker efter lite extra, särskilt om katten är helt utan tidigare positiv hunderfarenhet.
Chanserna att katten och hunden ska få en bra relation tycks öka när man skaffar hund när man har katt redan. Om du redan har en hund hemma kan du ju så klart inte vrida tillbaka tiden, men kanske har du någon familjemedlem eller en kompis som hunden kan bo hos i några dagar? Då blir det inte så mycket nytt på en gång för katten utan den får möjlighet att bo in sig i lugn och ro. Så kan ni introducera katten och hunden för varandra lite senare.
Kom också ihåg att bara för att din katt vant sig vid en hund så behöver inte det betyda att den kommer att acceptera alla hundar. För att uppnå en sådan trygghet behöver din misse vara med om positiva möten med flera olika hundar.
För att inte stressa djuren i onödan är det viktigt att de båda känner till den miljö där de ska introduceras för varandra. När du introducerar katten med hunden är det extra viktigt för katten att den känner till alla bra gömställen. Då kan den fly undan snabbt om den skulle känna sig hotad.
För att introduktionen mellan en katt och en hund ska funka bra är det viktigt att du förbereder riktigt ordentligt, för katter och hundar kan tyvärr skada varandra allvarligt om till exempel katten skulle känna sig hotad på något sätt eller om hundens jaktinstinkter skulle triggas. Det kan vara svårare för en katt att leva med en jakthund, särskilt om hunden haft möjlighet att jaga i någon form.
Börja med att fundera lite på hur ditt hem ser ut innan du introducerar katt och hund. Finns det platser och situationer där det finns risk att det kan uppstå en konflikt? Det kan till exempel vara en trång korridor där katten och hunden måste passera varandra, matskålar och härliga sovplatser som båda vill åt, eller din gosiga famn i TV-soffan.
Långa eller trånga passager där katten kan känna behov att springa för att undvika hunden är en risk. När katten rör sig snabbt kan det trigga hundens jaktinstinkt. Hjälp katten genom att se till att den har möjlighet att ta sig runt i höjdled i delar av passagen. (I bildexemplet har man placerat en byrå i den trånga passagen så att katten har någonting att hoppa upp på.)
Se till att katten har tillgång till mat, vatten, kattlåda, leksaker och klösmöjligheter utom räckhåll för hunden. Det ska heller inte vara möjligt för katten att gå fram till hunden när den äter. Annars kan det hända att hunden börjar vakta sin mat och att det uppstår bråk. Första tiden kan barngrindar eller liknande vara till stor hjälp. Då kan du begränsa hundens tillgång till olika ytor i hemmet.
Katter och hundar kommunicerar genom doftmarkeringar. Allra första steget när du introducerar djuren är därför att låta dem vänja sig vid varandras dofter. Ge någonting med hundens doft (till exempel en filt som den brukar ligga på) till din katt och se hur den reagerar. Om den lugnt undersöker föremålet eller struntar i det belönar du med beröm, kel och gärna lite godis. Om den reagerar negativt tar du bara lugnt bort föremålet och gör ett nytt försök senare. Gör samma sak med hunden, fast med kattens doft. När båda reagerar positivt eller helt neutralt på den andres doft är ni redo för steg 2.
Första introduktionen mellan katt och hund ska ske på en plats där katten och hunden inte kommer åt varandra fysiskt och där ingen känner sig trängd. Du kan till exempel avskilja dem med hjälp av en barngrind. Ha också gärna en sele på hunden så att du kan kontrollera den om det skulle behövas. Belöna positiva och neutrala reaktioner precis som i steg 1. Avbryt mötet i tid och låt katten och hunden mötas igen vid ett senare tillfälle. En positiv upplevelse är superviktigt, och första intryck varar! När både katten och hunden reagerar neutralt eller positivt på att mötas på det här sättet kan ni gå vidare till steg 3.
Börja med att låta katten och hunden vistas i samma rum och träffas under lugna förhållanden. Belöna bra beteende så att de båda associerar den andres närvaro med någonting positivt. Men belöna inte för nära varandra så att du skapar konkurrens om din uppmärksamhet och gottesakerna. Fortsätt ha sele på hunden för att kunna bromsa den om det skulle behövas. Mindre hundar och valpar kan också behöva skyddas från katten. Under den första tiden när du introducerar katt och hund, lämna inte dem ensamma. Först när de lugnt kan vistas i samma rum tillsammans under längre perioder är de redo att klara sig på egen hand. Men se ändå fortsatt till att begränsa risken för konkurrens och att katten alltid kan komma undan om den önskar. Lycka till!
Katter älskar att busa och jaga. Här får du tips på 10 skojiga lekar som ger katten utlopp för sina jaktinstinkter och samtidigt hjälper till att stärka banden mellan er.
Att klösa är ett naturligt beteende för katten och sätt för den att doftmarkera och visa var den bor. Om du inte förser din katt med saker som den FÅR klösa på kan det hända att den ger sig på dina möbler och väggar i stället. Då är det bra att ha en klösbräda!
I vårt klassiska sortiment hittar du både torrfoder, våtfoder och smaskigt godis till din katt. Allt tillagat på naturliga råvaror utan onödiga tillsatser.