Kan man ha katt i lägenhet?

Kan man ha innekatt i lägenhet? Ja, det kan man! Katter trivs oftast alldeles utmärkt i en lägenhet. Men du behöver ordna så att missen kan använda lägenhetens yta på bästa sätt till att leka och få utlopp för sina instinkter. Annars finns det risk för att den blir uttråkad och ger sig på dina grejer istället! Det finns också lite regler som du behöver ha koll på.

Hur stor lägenhet bör man ha för en katt?

Hur stor lägenhet (antal kvadratmeter och antal rum) man bör ha för att skaffa katt finns det egentligen inget bra svar på – för det beror på situationen. Alla missar är olika, en del trivs alldeles utmärkt på en liten yta, andra behöver mer spelrum. Här spelar rasen viss roll så det gäller att välja kattras med omsorg.

Sedan är det inte bara storleken på lägenheten som spelar roll, utan också hur många katter du ska ha. Det är inte tillåtet att ha hur många katter som helst (då måste man söka tillstånd) och varje katt måste ha en viss yta att röra sig på. Så ju mindre yta desto färre katter får det plats. Tänk också på att varje katt behöver sina egna saker (mat- och vattenskålar, kattlåda, sovplats och så vidare) – och det måste också få plats!

Om du är fundersam på vilka regler som gäller så är Jordbruksverkets hemsida ett bra ställe att få mer kunskap.

Behöver jag frågaom lov innan jag skaffar katt i lägenheten?

Du behöver inte fråga din hyresvärd eller bostadsrättsförening om lov innan du skaffar katt. De kan bara neka dig att ha katt i din lägenhet om det finns så kallade “sakliga skäl”, till exempel att du bor i ett hus som är anpassat för allergiker.

Däremot om du ska ha en innekatt i lägenhet, måste du hålla koll på att din katt inte förstör eller rör sig i gemensamma utrymmen där den inte får vara. Om du bor i en hyreslägenhet kan du bli ersättningsskyldig för skador som din katt orsakat på lägenheten. Vissa bostadsrättsföreningar har regler för gemensamma utrymmen och bostadsrättsföreningens mark. Kanske är det så att din misse inte får vara i till exempel tvättstugan?

Katt får inte störa grannarna

Om din katt ska vara ute är du skyldig att se till att den inte stör eller skrämmer dina grannar. Som hyresgäst riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt om det skulle bli stora problem.

Några av de vanligaste klagomålen på katter i bostadsområden är höga ljud (särskilt om våren!), att katten uträttar sina behov i rabatterna eller barnens sandlåda. Eller att katten går in i grannarnas lägenheter eller tar en tupplur i deras utemöbler.

Välj en katt som passar i lägenhet

Katter med lite mindre energi trivs generellt sett bättre på en mindre yta, men det betyder inte att en aktiv katt inte kan göra det. Om du är hemma mycket och är beredd att lägga ner tid på att aktivera din misse så kan även en livlig individ trivas alldeles utmärkt på en liten yta. Välj helt enkelt en katt som kan frodas i den miljö du kan erbjuda och som passar din livssituation!

Vilken katt passar mig?

Har du funderat på att adoptera en vuxen katt? Då vet du redan från början vilken personlighet den har!

Nyfiken på olika kattraser? Läs mer hos SVERAK, Sveriges kattklubbars riksförbund

Gör lägenheten till en trivsam kattbostad

Att skapa en miljö där katten trivs är viktigt oavsett hur du bor. En katt behöver massor av möjligheter att aktivera sig och leva ut sina medfödda instinkter och behov – leka, jaga, klösa, klättra, spana, gömma sig, vila. Särskilt om den är en innekatt i lägenhet och inte får tillfälle att rasa av sig utomhus. Det är oftast när katter blir uttråkade som de börjar ställa till med ofog, som att klösa sönder din soffa.

Om du ska ha din innekatt i en lägenhet på en liten yta behöver man vara lite mer kreativ och tänka utanför boxen för att allt ska få plats. Då är det bra att tänka på att en katt använder hela lägenheten, inte bara golvet. Så jobba på höjden också!

  • Leksaker för bus och jakt – Leksaker får katten att röra på sig och stimulerar jaktinstinkterna. Och det behöver inte alls bli dyrt för många leksaker kan du knåpa ihop helt själv med lite fantasi. Om du vill kan du lägga en mat- eller godisbit i leksaken också så att din katt får en belöning i slutet av “jakten”. Pssst! Istället för att ha alla leksaker framme alltid kan du erbjuda några leksaker i taget. När missen tröttnat plockar du fram något annat och vips, gamla leksaker känns som nya igen.
  • Klösbräda eller klösträd – Att klösa på saker är en naturlig instinkt för en katt. Det är så den markerar revir och tränar musklerna. För att undvika att den ger sig på dina saker kan du erbjuda någon form av klösbräda eller klösträd som den får lov att gå loss på så mycket den vill istället.
  • Klätterträd, hyllor i olika nivåer och andra utkiksplatser – För en misse innebär höga höjder säkerhet och en bra plats att hålla koll på allt som händer runtomkring den. Träd inomhus är inte helt praktiskt, men i en lägenhet passar det utmärkt att ta hjälp av väggarna för att simulera ett träd. Skaffa eller bygg ett klätterträd eller sätt upp hyllor i olika nivåer som katten kan klättra upp och ner på och sitta eller ligga på för att spana på omgivningen. Kanske kan du också avvara en hylla i bokhyllan eller ett fönsterbräda?
  • Gömställen och viloplatser för avkoppling – Katter har ett starkt behov av att kunna dra sig undan och isolera sig för omvärlden för att kunna koppla av. Se till att din misse har några platser runt om i lägenheten där den kan ligga och slumra helt ostört..

Näta in balkongen så att katten inte trillar ner

Om du bor med din katt i en lägenhet som har balkong är det klokt att näta in balkongen så att din misse inte kan ramla ner och skada sig. Om balkongen är mer än fem meter över marken är det till och med ett måste, enligt Jordbruksverkets föreskrifter. Tänk på att om du bor i en hyresrätt ska det vara möjligt att återställa balkongen till ursprungligt skick igen när du flyttar. Om du bor i en bostadsrätt bör du stämma av med styrelsen först eftersom det kan finnas regler för hur fasaden får förändras.