Hjälp – min katt äter inte…

Katter ska alltid ha tillgång till mat och färskt vatten, men visste du att hur du placerar mat och vattenskål spelar stor roll? Vattenskålen ska placeras minst en meter från matskålen. Men vad ska jag göra om min katt inte äter?

Flera matskålar stimulerar kattens naturliga instinkter

Katter är rovdjur och vana att jaga sin mat ute i naturen. Så om din katt inte äter, kan du testa att simulera detta  och placera matskålar på olika ställen i hemmet. För att aktivera din katt är det dessutom bra om dessa matskålar placeras på lite olika nivåer – då får katten jobba lite för sin mat.

Få katten att dricka

För att få katten att dricka mer kan du tänka på att inte ställa vattenskålen bredvid matskålen. Det behöver vara minst en meter mellan matskål och vattenskål, men gärna längre. Katter gillar nämligen inte att äta och dricka på samma ställe.

Har du svårt att få din katt att dricka kan du testa om rinnande vatten intresserar den mer. En vattenfontän är inte allt för dyr och kan locka även den mest kräsna.

Håll kattens matplats ren

Slutligen: Om du har problem med att din katt inte vill äta så tänk på att katter är renliga djur. Så se till att det alltid är rent och fräscht kring maten och att varken matskål eller vattenskål får stå placerad i närheten av kattlådan.