Vad ska du ge din kattunge för mat?

Under din katts första veckor kommer den uteslutande att leva på mat från sin mamma. Efter det är det dags att introducera ett näringsriktigt foder som hjälper din katt att växa till sig ordentligt under det första viktiga året. Men vad ska man då ge kattungen för mat?

Kattmat för kattunge

När din katt är runt 4 veckor gammal kan den börja nosa på den fasta födan. Börja med att vänja den långsamt med mindre portioner flera gånger om dagen. Små missar har små magar och orkar väldigt lite kattungemat åt gången men behöver desto mer energi för att orka busa omkring en hel dag. Det är därför även viktigt att de får energirik mat för kattunge som innehåller nog med protein och en väl balanserad nivå av mineraler och vitaminer.

När din katt lärt sig äta fast föda ska du ge den kattungemat som är speciellt anpassad för kattungar och deras näringsbehov. Har du precis fått hem din kattunge från en uppfödare bör du i första hand ge det katteungefoder som den fått tidigare. Vill du byta till ett annat kattungefoder gör du det lämpligtvis först efter en månad.

Byta foder till en kattunge

När börjar en kattunge äta mat?

Kattungar kan lätt vara mammiga och det kan därför hända att den fortsätter dia en tid efter att du introducerat fast föda, främst för att de vill ha social kontakt och närhet. Detta kommer gå över av sig själv  när de lärt sig att stå på helt egna kattben. När din kattunge blivit 8 veckor gammal brukar den vara avvänjd vid modersmjölken och bara äta kattmat för kattunge.

Tänk också på att din katt vid 4 månaders ålder inte längre kan bryta ner laktos och ska då inte serveras mjölk.

Hur länge ska man ge kattungemat?

Så länge din katt växer behöver den kattungefoder, vanligtvis fram till 12 månaders ålder. När din kattunge vuxit sig stor och stark är det dags att börja äta samma mat som sina större kompisar. Har du kastrerat din kattunge väljer du då med fördel mat anpassad för kastrerade katters behov.

Kastrerade katter har andra näringsbehov