katt som kliar sig med baktassen

Kattloppor

Kattloppor är en vanlig plåga för både katter och deras ägare. De små parasiterna kan orsaka irritation, obehag och ibland till och med allergiska reaktioner. Här går vi igenom allt från hur kattloppor ser ut och beter sig, till hur du upptäcker bett och vad du kan göra för att bli av med kattloppor – både från din katt och ditt hem.

Vad är kattloppor?

Kattloppor är små, vinglösa insekter som lever som parasiter på katter och andra djur. De suger blod och kan snabbt bli ett stort problem om de inte behandlas. Den vanligaste arten som angriper katter är Ctenocephalides felis – kattloppa.

Hur ser kattloppor ut?

Kattloppor är ungefär 1,5–3 mm långa, bruna till mörkt rödbruna och har platta kroppar som gör det lätt för dem att röra sig i pälsen. Deras utseende är speciellt anpassat för att krypa mellan hårstråna på katten.

Symtom på att en katt har kattloppor

Kattloppors bett kan orsaka mycket irritation hos katten. Vanliga symtom inkluderar intensiv klåda, rodnad och små sår i pälsen och på huden. Katter kan bli mycket irriterade och slicka eller bita sig själva för att lindra klådan.

Bett på människa

Men vad händer om människan också blir biten? Kattloppors bett på människor visar sig ofta som små röda prickar, ofta runt anklar och ben. De kan klia och ibland ge upphov till allergiska reaktioner. Det är därför viktigt att snabbt behandla lopporna för att skydda både djur och människor.

Kattloppor i sängen – ett vanligt problem

Ett vanligt problem många upplever är kattloppor i sängen. Loppor kan lägga ägg i sängkläder, mattor och möbler, och om man inte åtgärdar detta kan man snabbt få en större problematik i hemmet. Det är därför viktigt att behandla inte bara katten utan även miljön där katten vistas.

Hur blir man av med kattloppor?

Att bli av med kattloppor kräver en kombination av åtgärder:

  1. Behandling av katten: Det finns flera effektiva produkter som spot-on, tabletter och schampo som hjälper till att döda lopporna på katten.

  2. Rengöring av hemmet: Tvätta sängkläder, mattor och kattens sovplatser noggrant i varmt vatten. Dammsug ofta och kasta dammsugarpåsen direkt.

  3. Förebyggande: Använd loppskydd regelbundet, speciellt under lopperioden (maj – september). Denna varmare period är då lopporna är som mest aktiva.

Om du misstänker att din katt har kattloppor, eller om du själv har fått loppor i hemmet, kontakta gärna en veterinär eller en skadedjurexpert för att få hjälp med rätt behandling.

Card image cap
Kattsnuva – det behöver du veta

Vad är kattsnuva och hur vet jag om min katt har det? Här hittar du allt ifrån symptom och smitta till behandling.

Ta reda på mer
Card image cap
Har din katt mask i magen?

Misstänker du att din katt har mask i magen? Läs mer om vilka olika typer av mask som finns, symtom samt åtgärder.

Ta reda på mer
Card image cap
Välj rätt foder till kastrerad katt

Visste du att en kastrerad katts ämnesomsättning sjunker med 30%? Det gör att den har lättare för att lägga på sig extra kilon. Men genom att anpassa maten kan du hjälpa den att hålla vikten.

Ta reda på mer