Att tänka på när du ska ta hem en kattunge

För att du och din nya katt ska få en bra start på ert liv tillsammans är det bra om du har förberett dig inför hemresedagen, både för själva resan och för vad som ska hända när ni väl kommer hem. Så hur förbereder jag mig för att ta hem en kattunge?

När du tar hem kattunge – kolla åldern

En kattunge måste enligt lag vara 12 veckor innan den får skiljas från sin mamma. Hämta aldrig hem en kattunge som är yngre än så! Det ger katten en otrygg start i livet, vilket kan påverka den i många år. En kattunge som skiljts från sin mamma för tidigt riskerar att utveckla ett tröstbeteende och börja snutta på saker, till exempel filtar. Den har heller inte fått chansen att lära sig vett och etikett från sin mamma och kan lätt bli aggressiv eftersom den inte vet var gränserna går. Så, innan du får hem en kattunge, kolla åldern en extra gång.

Använd kattbur när du tar med kattungen hem

När du ska ta med dig kattungen hem för första gången, kom ihåg att katten alltid ska resa i en transportbur. Du får aldrig ha en katt lös i en bil eller annat fordon. Det kan innebära livsfara både för dig och katten. Många katter blir stressade under resan, därför kan det vara bra att ha med hushållspapper och rena handdukar, om olyckan är framme. En filt över buren är en god idé. Det begränsar intrycken och ger en tryggare resa för den lilla katten.

Första dagarna hemma

Första dagarna tillsammans, när du fått hem en kattunge, är viktiga. Om du har möjlighet, hämta gärna din nya katt på en helg eller längre ledighet. På så sätt har hela familjen tid att umgås med den nya medlemmen i lugn och ro.