Kattnamn – vad ska katten heta?

Många kattungar och adoptivkatter har redan ett namn som de fått av uppfödaren eller katthemmet men det hindrar ju inte att du kan välja ett nytt tilltalsnamn om du vill. Möjligheterna är oändliga – men att välja kattnamn är inte alltid så lätt. Så Mjau har listat några tips på hur du kan tänka för att hitta ett bra kattnamn till din nya kompis.

Här är några tips på hur du kan tänka när du väljer kattnamn både till hona och hane:

 • Välj ett namn som är lätt att säga. Långa kattnamn kan lätt ställa till det när du ska kalla på din misse. Ett kortare tilltalsnamn kan därför vara att föredra för att underlätta för dig själv och din katts kompisar.
 • Välj ett kattnamn som matchar din katts personlighet. Är den extra busig eller sömnig kan detta vara en bra inspirationskälla. Tänk på Snövit och de sju dvärgarna.
 • Välj ett namn som matchar din katts utseende. Har den några speciella fläckar eller andra kännetecken som gör just din misse unik? Förmodligen var det så tankegången gick när Maja Gräddnos en gång fick sitt namn.
 • Välj ett kattnamn utifrån din katts bakgrund. Har du adopterat din katt eller har den en annan speciell historia kan detta vara ett fint sätt att hylla din misse.
 • Låt barnen välja namnet. Antingen låter du dem hitta på ett helt eget kattnamn eller välja mellan några alternativ du själv plockat fram. Det tycker de förmodligen är skoj och det är ett sätt för dem att få känna sig delaktiga.

Det sägs också att katter lyssnar till s-ljud och att man därför bör döpa sin katt till ett namn innehållandes just detta.

Bara fantasin sätter gränserna!

De 20 vanligaste kattnamnen för hona och hane

Om du vill välja (eller kanske rent av undvika!) ett av de mest populära kattnamnen kan du botanisera i topp 20-listan. Källa: Agria Djurförsäkringar 2021.

Kattnamn hona 

 1. Doris
 2. Selma
 3. Maja
 4. Elsa
 5. Sally
 6. Molly
 7. Zelda
 8. Smulan
 9. Luna
 10. Siri

Kattnamn hane 

 1. Sigge
 2. Simba
 3. Sixten
 4. Morris
 5. Nisse
 6. Findus
 7. Bosse
 8. Frasse
 9. Tiger
 10. Elvis